WordPress - Verschil WordPress.com en .org


Er zijn twee varianten van WordPress, dit zijn WordPress.com en WordPress.org. Vaak is het voor veel gebruikers niet helemaal duidelijk wat nu precies het verschil tussen beiden is aangezien de namen hetzelfde zijn, hieronder een korte uitleg over beide mogelijkheden. De keuze zal uiteindelijk sterk afhankelijk zijn van het doel van een weblog of een website.

WordPress.com

WordPress.com is de gehoste versie van het blogpakket vergelijkbaar met bijvoorbeeld Blogger van Google. Wat je hier doet is een nieuw account aanmaken op de website en vervolgens is een standaard versie van een blog eigenlijk al klaar. Je krijgt dan een blog die bereikbaar is op naam.wordpress.com en hiervoor is in principe verder geheel geen technische kennis benodigd. Een blog kan bijvoorbeeld websonic.wordpress.com zijn.

Het aanmaken van een account is gratis en je hoeft verder geen kosten te maken voor hosting of voor een domeinnaam. Het is eventueel wel mogelijk om tegen betaling een eigen domeinnaam te koppelen aan een WordPress.com blog, een domeinnaam kan gekocht worden via WordPress.com of bij een andere partij maar in dit laatste geval dien je dan wel zelf te weten hoe je het nieuwe domein moet gaan verwijzen naar WordPress.com.

Je hoeft je verder ook geheel niet druk te maken over updates, dit verloopt automatisch.

Na het aanmaken van een blog krijgt deze een standaard uiterlijk. Er kan een andere template worden ingesteld, er zijn zowel gratis thema's beschikbaar als betaalde thema's, prijzen verschillen per thema. Op deze manier kunnen er tegen betaling via de 'Store' die bereikbaar is via het beheergedeelte meer uitbreidingen worden toegevoegd aan een blog.

Het nadeel is dat het aanpassen van een website kan tot een bepaalde hoogte en het verhuizen is ook iets lastiger al is het wel altijd mogelijk om berichten, reacties, afbeeldingen en pagina's te exporteren en weer te importeren in een ander blogpakket.

WordPress.org

Dan WordPress.org. WordPress.org is een opensource versie van het blogpakket gratis te downloaden op de website. In het geval van deze versie dien je zelf een hostingpakket inclusief een database af te sluiten bij een hostingpartij en dien je ook zelf een nieuw domein hierbij te registreren. Je download het pakket dan op de website en daarna installeer je het pakket in de nieuwe eigen hostingomgeving. Het installeren van WordPress kan in principe in slechts een aantal minuten afgerond als je alle gegevens bij elkaar hebt.

Het grote voordeel van deze optie is dat je een blog volledig in eigen beheer hebt en hiermee dus kunt doen wat je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een eigen thema of het aanpassen van een gratis of een ingekocht thema. Een ander voordeel is dat er veel plugins beschikbaar zijn voor het pakket, er zijn plugins die gratis gedownload kunnen worden en er zijn betaalde plugins. Op deze manier kun je een blog naar wens verder uitbreiden met gewenste functionaliteiten. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed kijkt naar welke plugins je gaat toevoegen, niet alle plugins zijn even stabiel of handig en er zijn veel plugins die al wat ouder zijn en waarvan de verdere ontwikkeling ook is gestaakt.

Tegelijkertijd ben je wel zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van updates voor WordPress, kleinere updates worden standaard automatisch ge´nstalleerd maar grotere updates dienen wel gewoon handmatig te worden uitgevoerd. Het installeren van updates kan relatief eenvoudig vanuit het beheergedeelte van WordPress maar het advies hierbij is dan wel om eerst een backup te maken van de bestanden en de database. Ditzelfde is van toepassing op alle toegevoegde plugins, ook deze dienen handmatig te worden bijgewerkt.

Uiteindelijk is het zo dat je uit veel meer thema's kunt kiezen en uit veel meer plugins vergeleken met een WordPress.com blog maar je hebt dus wel enige technische kennis nodig om de basis van een nieuwe blog of een nieuwe website te kunnen realiseren. De kosten (hosting, domeinnaam) hoeven overigens niet heel hoog uit te vallen in dit geval.

Alle tips en snippets hier op de website zijn gericht op de versie van WordPress.org.