WordPress - Nederlandse taal


Als je WordPress wilt gaan downloaden op WordPress.org dan krijg je alleen de Engelse versie van het blogpakket. Naast het Engels zijn er standaard geen andere talen aanwezig in WordPress. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er geen vertalingen beschikbaar zijn.

Als je WordPress wilt gaan downloaden en in het Nederlands wilt gaan gebruiken dan is de meest eenvoudige optie om direct de Nederlandse versie te downloaden. De meest recente versie van WordPress in het Nederlands is te downloaden op nl.wordpress.org.

Taalbestand installeren

Heb je echter de Engelse versie van WordPress al ge´nstalleerd dan is er ook nog niets aan de hand maar dan zul je zelf de Nederlandse taal moeten gaan toevoegen. Downloaden van het taalbestand kan hier (zip), om de meest recente versie van het taalbestand te downloaden kun je terecht op translate.wordpress.org/projects/wp/.

Na het downloaden van het zip-bestand pak deze uit en plaats deze in de map wp-content/languages/. Waarschijnlijk zal de map languages nog niet bestaan, maak deze in dat geval aan. Zodra je de bestanden hebt geplaatst dan dient er nog een wijziging gedaan te worden in het bestand wp-config.php. Zoek in dit bestand de onderstaande regel op.

define('WPLANG', '');


Voeg in deze code dan nl_NL toe zoals hieronder. Sla het bestand dan op de Nederlandse taal is geactiveerd. Op dezelfde manier kunnen ook andere talen worden toegevoegd.

define('WPLANG', 'nl_NL');

Taalbestand aanpassen

Je kunt eventueel ook de taalbestanden aanpassen. Dit kan met het programma Poedit, hier gratis te downloaden. In de map wp-content/languages/ staan .po en .mo bestanden. De .mo bestanden zijn de bestanden die door WordPress worden gebruikt, de .po bestanden zijn de originele bestanden die geopend kunnen worden in Poedit om te bewerken. Zodra je het bestand hebt aangepast zal deze dan weer worden opgeslagen als een .po bestand die je dan weer dient te plaatsen in de map wp-content/languages/.