WordPress - Multisite instellen


WordPress is eigenlijk een blogpakket maar tegenwoordig wordt het pakket met regelmaat gebruikt voor 'normale' websites, iets wat uitstekend kan. Een andere mogelijkheid die bestaat is het omtoveren van WordPress in een multisite, meerdere websites die binnen dezelfde installatie draaien. Het voordeel is dat je maar een enkele installatie hoeft bij te houden en plugins en thema's kunnen worden gedeeld. Hierbij moet wel genoteerd worden dat indien je templates gaat aanschaffen deze niet allemaal een multisite ondersteunen. Ook sommige plugins ondersteunen een multisite niet. Een ander nadeel van een multisite is dat als er iets misgaat met de installatie dit alle websites in het netwerk kan treffen.

Multisite opzetten

Het opzetten gaat op de onderstaande manier. Indien je een bestaande website wilt gaan uitbreiden dan is het wel aan te raden om eerst even een backup te maken van de bestanden en van de database. Het begin is vrij eenvoudig. Plaats de onderstaande code in het wp-config.php nog net voor de regel /* That's all, stop editing! Happy blogging. */

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);


Met het toevoegen van de bovenstaande code is de multisite feature geactiveerd en is er een nieuwe optie beschikbaar gekomen in de backend. Ga dan naar de backend van WordPress en kies onder het menu item Extra voor de nieuwe optie 'Netwerk instellen'.

Op de pagina die opent zal dan direct een waarschuwing worden getoond dat alle geactiveerde plugins in WordPress uitgeschakeld moeten worden. De melding wordt niet getoond indien er nog geen plugins geinstalleerd zijn. Ga zodoende eerst naar het overzicht met plugins en schakel alle geactiveerde plugins uit. Na het afronden van het instellen van de multisite kunnen de plugins wel weer gewoon geactiveerd worden. Na het uitschakelen van de plugins ga weer terug naar Extra en kies weer voor Netwerk instellen.

Subdomeinen of submappen

Indien je een nieuwe installatie hebt geplaatst dan volgt de keuze tussen het gebruik van subdomeinen en submappen. Indien je een bestaande installatie wilt gaan uitbreiden zal er aangegeven worden dat het alleen mogelijk is om subdomeinen te gebruiken. Een subdomein kan bijvoorbeeld sub.websonic.nl zijn. Een submap kan websonic.nl/map/ zijn. Bedenk goed welke keuze je gaat maken, dit kan achteraf niet meer worden aangepast.

In dit geval is er gekozen voor een subdomein. Ongeacht de gemaakte keuze is de installatie dan bijna afgerond. Op de pagina die daarna opent worden codes getoond. De eerste code dient toegevoegd te worden aan het wp-config.php bestand van WordPress, direct onder de net toegevoegde regel define('WP_ALLOW_MULTISITE', true); Eronder staat een code die toegevoegd moet worden aan het .htaccess bestand van WordPress. Maak deze aan indien deze nog niet bestaat. Mocht het bestand al wel bestaan overschrijf al bestaande WordPress regels. Na het voltooien van deze stappen is het netwerk klaar.

Websites toevoegen

Het activeren van de feature is dan afgerond maar er zijn nog geen websites toegevoegd uiteraard. Na het opnieuw inloggen kan er bovenin worden gekozen voor 'Mijn sites'. Klik daarna op Netwerkbeheer. Aan de linkerkant in het menu kan dan een overzicht van alle websites worden bekeken en er kan een website worden toegevoegd aan WordPress.

Voor het toevoegen van een nieuwe website dient alleen het gedeelte voor het domein te worden ingevoerd of indien je voor submappen hebt gekozen de naam de van de map. Dus in het geval van sub.websonic.nl hoeft bijvoorbeeld alleen sub te worden ingevoerd. Voer hier verder de titel van de website in en het mailadres van de beheerder van de site.

Na het toevoegen van de nieuwe website is deze direct beschikbaar op het subdomein en kan het dashboard van de nieuwe website geopend worden via 'Mijn sites' bovenin. Algemene instellingen beheren kan door te gaan naar het overzicht met alle websites. Op deze manier kun je diverse websites toevoegen en instellen. Klik even rustig alle beschikbare instellingen per website door om alle mogelijkheden die er zijn te bekijken.

Overzicht tonen

Wil je aan de voorkant een overzicht tonen van de verschillende websites die je hebt aangemaakt dan kan de onderstaande code van pas komen. Met deze code kun je bijvoorbeeld een selectie opzetten tussen de verschillende websites.

<?php
        $args = array(
                'network_id' => $wpdb->siteid
);
        $sites = wp_get_sites($args);
        foreach($sites as $site):
                echo $site['blog_id'] . '<br />';
                echo $site['site_id'] . '<br />';
                echo $site['domain'] . '<br />';
                echo $site['path'] . '<br />';
                echo $site['lang_id'] . '<br /><br />';
        endforeach;
?>

/blog verwijderen

In het geval van een multisite zal WordPress /blog gaan gebruiken. Dit kan eenvoudig worden uitgezet. Ga naar de betreffende website en kies hier onder de Instellingen voor Permalinks. Zet dit terug op de standaard, dit is de bovenste optie. Ga vervolgens bovenin in de zwarte balk naar Mijn Websites, Netwerkbeheer en klik op Websites. Open dan de hoofdwebsite en klik daarna op het tabblad Instellingen. Zoek in de lijst de optie Permalink Structure en voer in het veld de gewenste opzet in, een voorbeeld zie je hieronder.

/%category%/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/