WordPress - Handige plugins


Er zijn voor WordPress bijzonder veel handige plugins beschikbaar al moet je wel goed opletten welke plugins je gebruikt. Niet alle plugins zijn altijd even stabiel en er zijn veel plugins die al wat ouder zijn en waarvan de verdere ontwikkeling ook is gestaakt door de maker. In ieder geval kan een blog of een website op deze manier flink worden uitgebreid. Een aantal plugins hieronder uitgelicht, om meer plugins te bekijken kun je hier terecht.

Advanced Custom Fields

Een bijzonder handige en uitgebreide plugin is de plugin Advanced Custom Fields. Met de plugin kun je een website voorzien van allerlei extra velden die je kunt tonen bij berichten, categorieŽn en bij pagina's. Zo voeg je tekstvelden toe (met eventueel een wysiwyg editor), velden om bestanden te uploaden, velden om afbeeldingen toe te voegen, checkboxes, radio buttons, Google Maps en meer. Bij elk veld kunnen er instructies worden toegevoegd. Velden worden onderverdeeld in groepen en zodoende kun je een bepaalde groep alleen bij berichten tonen of alleen bij pagina's. Ook bepaal je de positie in de backend. Op www.advancedcustomfields.com zijn uitgebreide handleidingen te vinden evenals de benodigde codes om de velden te kunnen tonen aan de voorkant van een site.

Code om de velden te tonen

<?php
        // Veld
        the_field("naam_veld");

        // Veld met voorwaarde
        if(!get_field("naam_veld") == ''):
                echo get_field("naam_veld");
        endif;

        // Datumpicker
        $date = DateTime::createFromFormat('Ymd', get_field('naam_veld',$item));
        $datefinal = $date->format('d-m-Y');

        // Taxonomy
        $id = get_queried_object_id();
        if(!get_field('naam_veld', 'tax-movies'. $id .'') == ''):
                echo get_field('naam_veld', 'tax-movies_'. $id .'');
        endif;
?>

Contact Form 7

Behalve het formulier om reacties te plaatsen kent WordPress geen formulieren zoals bijvoorbeeld een formulier op een contactpagina. Er zijn diverse plugins voor WordPress beschikbaar om formulieren te maken waaronder de plugin Contact Form 7. Na het installeren van de plugin kun je zelf relatief eenvoudig formulieren aanmaken en deze plaatsen in berichten en op pagina's. De formulieren kunnen bestaan uit onder andere tekstvelden, keuzerondjes, selectievakjes, datumvelden, etc. Per formulier kunnen foutmeldingen worden aangepast en is er de mogelijkheid om aanvullende instellingen in te voeren. Met een aanvullende extensie genaamd Contact Form DB kunnen de gegevens van ingevulde formulieren ook worden opgeslagen in een database indien dit gewenst is. Ook het gebruik van een captcha is mogelijk, installeer in dat geval de plugin Really Simple CAPTCHA. Daarna kan een afbeelding met code worden toegevoegd aan een formulier.

SEO

Standaard zijn er in WordPress geen mogelijkheden om een titel of een meta-omschrijving per bericht of per pagina aan te geven. Wat betreft de titel wordt de titel van het bericht of van de pagina gebruikt, de omschrijving wordt niet geplaatst. Op dit moment zijn er eigenlijk twee grote bekende plugins waarmee je features toe kan voegen met betrekking tot SEO.

WordPress SEO by Yoast

De eerste is WordPress SEO by Yoast gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaar Joost de Valk. Na het installeren van deze plugin kan er per bericht een unieke SEO titel worden ingevoerd evenals een unieke omschrijving. Zodra je beiden invoert zal er een preview worden getoond. De plugin kan daarnaast nog veel meer waaronder het toevoegen van een kruimelspoor, koppelen met Google Analytics, het genereren van een sitemap, etc. Handig is de mogelijkheid om meerdere titels en omschrijving van berichten tegelijkertijd te kunnen bewerken. De plugin is gratis maar tegen betaling is er SEO Premium met extra features. Ook zijn er nog een aantal aanvullende plugins zoals Video SEO en Local SEO.

All in One SEO Pack

All in One SEO Pack is een extensie gemaakt door Michael Torbert van het Amerikaanse Semper Fi Web Design. De exensie geeft de mogelijkheid om per bericht en per pagina een SEO titel in te voeren evenals een meta-omschrijving. Zodra deze twee velden worden ingevoerd zal er een preview worden getoond. Er is ondersteuning voor Custom Post Types en er kan een koppeling worden gemaakt met Google Analytics. Er is een feature aanwezig om sitemaps te genereren en er is een feature om meta data toe te voegen van Twitter, Facebook en Google+. Ook in dit geval bestaat er een betaalde versie (All in One SEO Pack Pro) met een aantal extra features vergeleken met de gratis variant en support.

Global Content Blocks

De plugin Global Content Blocks kan gebruikt worden om bepaalde elementen die regelmatig terugkeren te vullen. Denk aan een footer op een website, contactgegevens die op meerdere pagina's worden ingevoerd of het plaatsen van advertenties. Het komt er op neer dat je blokken aanmaakt met content die je in kunt voegen in meerdere berichten en pagina's middels shortcodes of op bepaalde posities in een thema. Handig om te weten is dat op het moment van schrijven de plugin nog niet gebruikt kan worden in een multisite.

Code om de blokken te tonen

<?php
        // Met P tags
        $content = gcb(1);
        $content = apply_filters('the_content', $content);
        $content = str_replace(']]>', ']]>', $content);
        echo $content;

        // Zonder P tags
        echo gcb(1);
?>

Cache

Voor WordPress zijn er een aantal mogelijkheden op het gebied van cache, belangrijk om de snelheid van een website te verbeteren. Er zijn twee bekende plugins op dit gebied beschikbaar, WP Super Cache en W3 Total Cache. Beide plugins maken statische HTML pagina's van berichten en pagina's die bezoekers krijgen voorgeschoteld. Het grote voordeel is dat de berichten en pagina's niet gegenereerd hoeven worden op het moment dat deze worden bezocht en dit zorgt voor een flinke snelheidswinst. Daarnaast zijn er veel opties beschikbaar waaronder het kunnen gebruiken van een content delivery network.

Column Shortcodes

Met de plugin Column Shortcodes kunnen er eenvoudig shortcodes worden toegevoegd aan de wysiwyg editor om tekst in kolommen te delen. Na het installeren van de plugin zal er een knop boven de editor geplaatst worden om de codes in te voegen.

Google AdSense

Google heeft een eigen plugin gemaakt voor WordPress en dit is de plugin Google AdSense (Voorheen Google Publisher). De plugin koppelt een aantal producten van het bedrijf aan WordPress waaronder Google AdSense en Google Webmaster Tools. Wat betreft Google AdSense wordt het zodoende eenvoudiger om advertenties toe te voegen aan een website. Wat betreft Google Webmaster Tools kan een site op deze manier geverifieerd worden.

Broken Link Checker

Zeker in het geval van grotere websites kan het zijn dat er dode links ontstaan, links die verwijzen naar websites, berichten en pagina's die niet meer bestaan. Om deze links eenvoudig te vinden is er de plugin Broken Link Checker. Links die verwijzen naar zowel interne pagina's en berichten als naar externe websites worden gecontroleerd. Controle zal standaard elke 72 uur plaatsvindem en eventuele fouten kunnen per mail worden verzonden. In WordPress is er ook een overzicht beschikbaar met alle gecontroleerde links. Ook kan er handmatig een controle worden gestart middels een druk op de knop.

JetPack

JetPack is een plugin afkomstig van het bedrijf Automattic, verantwoordelijk voor WordPress.com en ondersteuning van WordPress.org. Met deze plugin kunnen een groot aantal features worden toegevoegd aan een blog waaronder WordPress.com Stats en koppelingen met sociale netwerken. Formulieren kunnen worden toegevoegd, een carousel voor het tonen van afbeeldingen, een mobiel thema, infinite scroll en meer. Een overzicht van alle beschikbare extra functionaliteiten bekijk je op de website jetpack.me.

Regenerate Thumbnails

Indien je een bestaande website bijvoorbeeld een nieuw ontwerp geeft kan het zijn dat de afmetingen van de uitgelichte afbeeldingen gewijzigd zijn. In dat geval kan de plugin Regenerate Thumbnails erg van pas komen. Met deze plugin kun je eenvoudig alle bestaande afbeeldingen opnieuw laten schalen op basis van de nieuwe instellingen.

bbPress

De plugin bbPress is gemaakt door meerdere ontwikkelaars waaronder de oprichter van Automattic en bedenker van WordPress, Matt Mullenweg. Met de plugin voeg je relatief eenvoudig een forum toe aan het blogpakket zodat hier niet een apart pakket voor hoeft te worden gebruikt. Er is een strakke layout en de templates kunnen worden aangepast.

Akismet

Met Akismet kan er worden gestreden tegen spam in reacties en TrackBack pings. Na het activeren van de plugin worden reacties gecontroleerd en worden spamberichten gefilterd. Om gebruik te kunnen maken van deze plugin dient er wel een sleutel te worden aangevraagd op akismet.com. Voor persoonlijke websites is deze sleutel geheel gratis, andere commerciŽle websites en bedrijven zullen eerst een abonnement moeten afsluiten.

WooCommerce

WordPress omtoveren tot een webshop? Dit kan met de plugin WooCommerce. Met WooCommerce kan een winkel opgezet worden door zowel kleine bedrijven als grotere bedrijven. Voor de plugin zijn er weer allerlei aanvullende plugins beschikbaar waaronder het toevoegen van iDeal, standaard niet aanwezig. Ook zijn er veel thema's beschikbaar.

WordPress importer

Een plugin gemaakt door het team van WordPress zelf is de WordPress Importer. De plugin kan gebruikt worden om bijvoorbeeld dummy content te importeren of content (berichten, pagia's, tags, reacties etc.) afkomstig uit een andere installatie van WordPress. Aanvullend is er ook een plugin van WordPress om content van Blogger te importeren.

Facebook

Zoals er van Google een plugin voor WordPress is bestaat er ook een plugin afkomstig van Facebook voor het blogpakket. Met de plugin kunnen diverse social plugins van het sociale netwerk worden toegevoegd aan een blog zoals de bekende Like knop en de Like Box. Ook maakt de plugin het mogelijk om berichten van Facebook eenvoudig in te voegen.

Twitter

Na Google en Facebook heeft ook Twitter een plugin voor WordPress. De plugin bevat een aantal features die na installatie worden toegevoegd aan WordPress. Zo kan het uiterlijk van ingevoegde tweets en video's aangepast worden, er kan dan gekozen worden tussen licht en donker en er kan automatisch een tweetknop worden toegevoegd aan berichten. Deze tweetknop kan geplaatst worden net voor het bericht, net na het bericht of eventueel op beide plaatsen. Er wordt tevens automatisch ondersteuning toegevoegd voor Twitter Cards en een volgknop van Twitter kan eenvoudig als widget worden geplaatst.

Magento

WordPress wordt vaak gebruikt in combinatie met Magento. Er is eventueel een extensie beschikbaar om een koppeling te maken tussen beide pakketten. In dat geval kan WordPress gebruikt worden om bijvoorbeeld een blog op te zetten die dan wordt getoond in het jasje van Magento zodat je onderdelen als een winkelwagen kunt blijven tonen bij het openen van een blogbericht. Nadeel is dat door de koppeling de meeste plugins voor WordPress niet meer gebruikt kunnen worden. Er zijn wel een aantal plugins die nog gebruikt kunnen worden maar hiervoor dienen aanvullende add-ons van dezelfde ontwikkelaar te worden aangeschaft om ondersteuning voor gebruik toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van Advanced Custom Fields en Contact Form 7. De extensie om de koppeling te maken tussen Magento en WordPress is wel gewoon gratis.