WordPress - Simpele plugin maken


Het kan wel eens handig zijn om een simpele plugin te maken om zodoende bepaalde functionaliteiten toe te voegen aan WordPress. Denk bijvoorbeeld aan Custom Post Types die als ze in het bestand functions.php afhankelijk zijn van het gebruikte template. Zo kun je redelijk eenvoudig een plugin maken en bepaalde features toevoegen aan WordPress.

Begin met het toevoegen van een nieuwe map aan de map plugins, te vinden in de map wp-content. Geef deze map een eigen gewenste naam. In deze nieuwe map plaats dan een nieuw bestand met de extensie .php, dit kan gedaan worden met Notepad++ of met een programma als Dreamweaver. Je hebt dan een nieuwe map met een nieuw bestand.

Open daarna het gemaakte bestand en plaats de onderstaande code. Dit is de algemene informatie over de nieuwe plugin straks te zien in de backend van WordPress in het overzicht met plugins. Het is niet verplicht om alle gegevens van de plugin in te vullen.

<?php
/*
        Plugin Name: Naam van de plugin
        Plugin URI: http://www.websonic.nl/
        Description: Een korte omschrijving.
        Version: 1.0
        Author: Naam Auteur
        Author URI: Profielpagina Auteur
        License: Eventuele licentie
*/
?>


Alleen al het maken van de map, het bestand en het plaatsen van de gegevens zal er na uploaden voor zorgen dat de plugin getoond wordt in het overzicht met plugins en geactiveerd kan worden. Vervolgens kun je code gaan toevoegen onder de gegevens (onder de */) maar voor ?> Een voorbeeld hieronder om de zwarte balk uit te schakelen.

<?php
/*
        Plugin Name: Verwijder zwarte balk
        Plugin URI: http://www.websonic.nl/
        Description: Verberg de zwarte balk die standaard aan de voorkant van WordPress getoond wordt.
        Version: 1.0
        Author: WebSonic.nl
        Author URI: http://www.websonic.nl
*/

add_filter('show_admin_bar', '__return_false' );
?>