WordPress - Drop-ins


Drop-ins zijn toevoegingen voor WordPress waarmee bepaalde functionaliteit vervangen kan worden. Deze bestanden zijn eenvoudig toe te voegen aan een installatie en een verschil hierbij met plugins is dat deze niet geactiveerd hoeven worden maar standaard al geactiveerd zijn na het uploaden. Een voorbeeld is het instellen van een melding die wordt getoond op het moment dat er geen verbinding is met de database, een ander voorbeeld is het tonen van een eigen melding zodra WordPress over gaat op de onderhoudsmodus.

De twee belangrijkste Drop-ins (database en onderhoud) hieronder.

Database

Drop-ins worden geplaatst in de map wp-content en zijn daarna dus direct actief. Om bijvoorbeeld een melding te maken die wordt getoond indien er geen verbinding is met de database maak je een bestand aan genaamd db-error.php. Vervolgens plaats je in het bestand de content die moet worden getoond op het moment dat er geen verbinding meer gemaakt kan worden met de database. Normaal zou de melding 'Fout bij het maken van de databaseconnectie' in grote dikke zwarte letters worden getoond maar in plaats daarvan zal dan de aangepaste tekst of HTML code net ingesteld in db-error.php worden getoond.

Onderhoud

Op dezelfde manier kan er een melding worden ingesteld op het moment dat WordPress overschakeld naar de onderhoudsmodus. In dat geval maak een bestand aan met de naam maintenance.php en plaats deze in wp-content. In het bestand plaats de tekst die moet worden getoond op het moment dat de onderhoudsmodus wordt geactiveerd.

Ingestelde drop-ins zijn terug te vinden in WordPress door te gaan naar het overzicht met plugins. Bovenin zal dan de optie 'Drop-ins' worden getoond met het totale aantal drop-ins.