Website - SSI Inleiding


SSI staat voor Server Side Includes en is naast PHP een goed alternatief voor het gebruik van frames. Met SSI is het mogelijk om bepaalde content te includen / in te voegen in je html pagina. Voorwaarde voor SSI is dat de server waar op je website draait ook SSI moet ondersteunen. De extensie van een SSI pagina is .shtml. In plaats van het opslaan van een pagina als .htm of .html sla je dan de pagina op als .shtml.

Het invoegen van bestanden op deze manier kan bijzonder handig zijn. Het voordeel is dat je bepaalde content kunt invoegen waardoor je een website net zo makkelijk bij kunt houden dan bijvoorbeeld vroeger met Frames. Denk bijvoorbeeld aan een menu, als je deze include hoef je dus niet elke pagina langs zodra er een menu item wijzigt.

Je hebt dan een apart bestand met de inhoud van het menu dat op elke pagina wordt aangroepen. Bij een frameset heb je dit voordeel dus ook en staat het menu ook op een aparte pagina echter heeft SSI evenals de manier met PHP en ASP een groter voordeel ten opzichte van frames in verband met zoekmachines en betere indexering.

De bouw van je HTML pagina gaat op dezelfde manier en je hoeft geen extra tags toe te voegen. Je bouwt je HTML pagina alsof het een normale pagina is. Meer over het includen van bestanden op de SSI manier in de tutorial: SSI Includes.

Overigens kan het handiger zijn om op dezelfde manier je website op te bouwen met PHP includes, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om er later PHP scripts aan toe te voegen.