Magento - Layouts toevoegen


Standaard heb je bij het aanmaken van bijvoorbeeld een nieuwe pagina de keuze uit een aantal pagina-indelingen (Layouts). Dit zijn: 1 kolom, 2 kolommen met linkerbalk, 2 kolommen met rechterbalk en 3 kolommen. Echter als je deze graag wilt weghalen of hier zelf nieuwe opties aan wilt toevoegen dan kan dit ook eenvoudig worden gerealiseerd.

Config.xml

Om nieuwe layouts beschikbaar te maken moeten een aantal stappen worden ondernomen. Ga eerst naar de onderstaande locatie en download alleen het bestand config.xml. Dit bestand zal straks op een andere locatie moeten worden opgeslagen.

app/code/core/Mage/Page/etc/config.xml


Open het bestand en zoek de onderstaande regels op, net voor </layouts>.

<three_columns module="page" translate="label">
        <label>3 columns</label>
        <template>page/3columns.phtml</template>
        <layout_handle>page_three_columns</layout_handle>
</three_columns>


Kopieer deze regels en plaats deze eronder, wederom nog voor </layouts>. Wijzig net als hieronder de code naar de gegevens van de nieuwe layout die je wilt gaan toevoegen. In dit geval gaat het om het toevoegen van een nieuwe layout genaamd landingspagina (ingevuld achter label) en met de bestandsnaam landingpage.phtml in template/page.

<landingpage module="page" translate="label">
        <label>Landingspagina</label>
        <template>page/landingpage.phtml</template>
        <layout_handle>landingpage</layout_handle>
</landingpage>


Dan ben je klaar met het bewerken van het bestand config.xml die nu op een andere locatie geplaatst moet worden. In plaats van app/code/core gaat het om app/code/local. Deze map genaamd local bestaat standaard niet dus zal moeten worden aangemaakt. De reden dat het wijzigen van config.xml op deze manier gaat is om te voorkomen dat de gemaakte wijzigingen in het bestand weer ongedaan gemaakt worden door een update.

app/code/local/Mage/Page/etc/config.xml


Mage_All.xml

Ga daarna naar de onderstaande locatie en open het bestand Mage_All.xml.

app/etc/modules/Mage_All.xml


Zoek in het bestand de onderstaande zeven regels op en wijzig op de derde regel 'core' (vetgedrukt) naar 'local' en upload vervolgens het bestand weer naar dezelfde locatie.

<Mage_Page>
        <active>true</active>
        <codePool>core</codePool>
        <depends>
                <Mage_Core/>
        </depends>
</Mage_Page>


Dan ben je klaar en zal de nieuwe layout beschikbaar komen zoals hieronder os te zien.