HTML - Voor en nadelen van frames


Framesets worden hier aangeboden op WebSonic.nl en kunnen handig zijn maar ondanks dat is het advies eigenlijk om geen frames te gebruiken tenzij het om een bepaalde reden echt noodzakelijk is. Er zijn voordelen maar helaas wegen deze niet op tegen de nadelen. Uiteindelijk staat de keus uiteraard vrij. Een aantal voor en nadelen lees je hieronder.

De voordelen.

  • Het hoofdmenu blijft altijd in beeld staan.
  • Het hoofdmenu hoeft maar één keer aangepast te worden in het geval van wijzigingen.
  • De content zal opnieuw geladen worden maar de rest van de website niet.

Dan de nadelen.


Zoekmachines

Het grootste nadeel heeft betrekking op zoekmachines. Websites opgezet met een frameset worden moeilijk geindexeerd door zoekmachines. Daarnaast is het dan zo dat als je de opgeslagen versie van de pagina bekijkt (cache) de pagina geheel blanco (wit) zal blijven zonder content. Een website zonder frames zal dus veel beter worden geindexeerd wat uiteindelijk een betere ranking van pagina's in de zoekresultaten zal opleveren.

Een tweede probleem is met zoekmachines dat een website zonder frames kan worden gezien door de bezoeker. Omdat zoekmachines niet goed met frames overweg kunnen is de mogelijkheid er dat de pagina met de gewenste content in Google zonder frames word geopend. Een bezoeker komt dan op de correcte pagina met de content maar zal vervolgens de rest van de website geheel missen zoals het menu, de header en footer.

Hierdoor weet je bezoeker dus niet wat er nog verder op de website te vinden is en tevens is de mogelijkheid om te navigeren verdwenen. Er is wel een oplossing in de vorm van een script om alle frames altijd bij elkaar te houden echter het nadeel van deze oplossing is dat een bezoeker dan in principe altijd terug op de homepage komt en dus niet bij de gezochte content. Een bezoeker moet dan opnieuw door navigeren om de content weer te vinden.

Favorieten

Een ander probleem is het opslaan in favorieten. Als een bezoeker op je website een onderdeel heeft gevonden en deze wil opslaan in de favorieten dan zal dat niet gaan. Wat de bezoeker door de frames in de favorieten kan opslaan is namelijk alleen de index, de homepage. De volgende keer als de bezoeker de gewenste content wil bekijken dan zal diegene eerst de website opnieuw door moet navigeren om de juiste content te vinden.

Rechtstreekse links

Eveneens kunnen bezoekers niet een rechtstreekse link naar een pagina delen omdat de URL in de adresbalk altijd hetzelfde zal blijven en naar de homepage verwijst. Andere websites kunnen dus ook niet een link plaatsen rechtstreeks naar een bepaalde pagina.

Printen

Het printen vanuit een frameset is ook vaak een probleem. Een pagina wordt meestal niet geheel getoond waardoor niet alle content in één keer uitgeprint kan worden. Ook is het zo dat de rest van de frameset word geprint waaronder het menu, de header en de footer.

Alternatieven

Goede alternatieven om een website op te bouwen is met het gebruik van includes. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met behulp van PHP, ASP of SSI afhankelijk van de server.