HTML - Iframes


Iframes kunnen geplaatst worden op een pagina en een bepaalde inhoud bevatten gescheiden van de rest van de site. Zo laad je een andere pagina in een iframe op een bestaande pagina. Iframes doen denken aan gewone frames maar deze zijn zeker niet hetzelfde. Een voorbeeld van een iframe hieronder met een andere pagina geladen. Een iframe kent een aantal opties, deze worden hieronder verder met voorbeelden besproken.

De code om een iframe te plaatsen op een pagina zie je hieronder. Op de plek waar width="400" wordt de breedte aangegeven en met height="86" uiteraard de hoogte.

<iframe src="pagina.htm" width="400" height="300" marginwidth="0" marginheight="0" hspace="0" vspace="0" frameborder="0" scrolling="yes"></iframe>

Rand

Door in de code frameborder="0" de 0 naar 1 te wijzigen krijg je een rand zoals hieronder.

Schuifbalken

In de code staat scrolling=yes, door yes te vervangen voor no haal je de schuifbalken weg.

Marges

Marginwidth="0" en marginheight="0". Hiermee plaats je ruimte tussen de content en de rand. Hieronder is marginwidth op 10 gezet zodat de tekst 10 pixels van de rand begint.

Object

Maak je gebruik van XHTML strict dan mag een iframe niet geplaatst worden. Zodoende kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van het object element. Houdt er echter rekening mee dat er met dit element geen externe content getoond kan worden. Althans, dit kan wel maar Internet Explorer zal de content dan niet tonen vanwege beveiligingsinstellingen waar andere browsers zoals Firefox en Chrome dit wel doen. Gebruik dit dus alleen om een pagina vanaf je eigen site te laden. Voorbeeld hieronder.

<object type="text/html" data="pagina.htm" width="493" height="150"></object>