HTML - Bladwijzers en links


Er zijn bestaan eigenlijk twee soorten links. Bladwijzers die verwijzen naar een positie binnen de pagina en een gewone link die verwijst naar een andere pagina of verwijst een andere website. Een voorbeeld van een website waar bladwijzers veel worden gebruikt is Wikipedia. Hieronder eerst nadere uitleg over bladwijzers en daaronder de normale link.

Bladwijzers

Bladwijzers kunnen erg handig zijn op een pagina met bijzonder veel content, met bladwijzers kun je binnen de pagina linken. Zo zet je bijvoorbeeld diverse linkjes bovenaan de pagina en door op een link te klikken kom je op dezelfde pagina op de juiste plek terecht waar het verhaal corresponderend met de geklikte link bovenaan de pagina begint.

Een bladwijzer maken gaat als volgt. Je hebt bijvoorbeeld op een pagina een lange tekst staan met diverse titels, je begint dan met bladwijzers toe te voegen aan alle titels op de pagina. Dit doe je door voor de betreffende titel de onderstaande code te plaatsen.

<a name="naambladwijzer"></a>
<h2>Lorem Ipsum Dolor Simet</h2>


Vervolgens zet je bovenaan de pagina een link naar de titel op de volgende manier.

<a href="#naambladwijzer">Link</a>


Zorg er altijd voor dat in de link voor de naam van de bladwijzer een hekje (#) staat en dat de link overeenkomt met de bladwijzer bij de titel anders zal de link uiteraard niet werken.

Links

Het plaatsen van normale links gaat op dezelfde manier. De code van een link is als volgt.

<a href="http://www.websonic.nl">de linktekst</a>


Voor elke link kan een target worden ingesteld om bijvoorbeeld een link in een nieuw venster te openen wat weer handig is als het om externe websites gaat. Er zijn 4 targets.

  • _blank: De link opent in een nieuw venster
  • _top: De link opent in het gehele venster
  • _parent: De link opent in de hoofdframeset
  • _self: De link opent in hetzelfde frame of venster

De code van de link met target komt er dan als volgt uit te zien.

<a href="http://www.websonic.nl" target="_blank">Link</a>


Aanvullend hierop kun je een link een titel geven. Zodra je met de muis op de link gaat staan zal deze titel tevoorschijn komen vergelijkbaar met de Alt-tag van een afbeelding.

<a href="http://www.websonic.nl" target="_blank" title="WebSonic.nl">Link</a>