Htaccess - HTML / PHP bestanden comprimeren


Met behulp van .htaccess kun je bestanden comprimeren. Door een code toe te voegen aan je .htaccess bestand comprimeer je alle HTML / PHP bestanden van je website waardoor ze in grote wijzigen, dus kleiner worden met als resultaat dat je website over het algemeen sneller wordt, dit kan soms 60 procent schelen. Hou er wel rekening mee dat het comprimeren zorgt voor meer belasting van de CPU.

De compressie houdt eigenlijk in dat de HTML gecomprimeerd wordt voordat het naar de bezoeker wordt gestuurd. CSS bestanden en afbeeldingen worden niet gecomprimeerd. Hoeveel dit scheelt per pagina kun je testen op deze website door de URL van een pagina op te geven na het inschakelen van de compressie.

Om de compressie in te schakelen neem de onderstaande regel op in je .htaccess bestand in de root van je website. Je hostingpartij moet de mod_deflate module wel hebben geactiveerd voordat je hier gebruik van kunt maken.

<FilesMatch "\\.(js|css|html|htm|php|xml)$">
SetOutputFilter DEFLATE
</FilesMatch>


Een andere alternatieve manier om met Htaccess PHP bestanden te comprimeren.

php_value output_handler ob_gzhandler


Om overigens compressie in te schakelen met behulp van PHP code, bijvoorbeeld als je geen htaccess bestand kunt plaatsen dan gebruik de onderstaande code.

<?php ob_start( 'ob_gzhandler' ); ?>


Onderaan de pagina zet dan,

<?php ob_end_flush(); ?>