Htaccess - Mapinhoud aan/uit


Het is afhankelijk van de provider hoe het is ingesteld met de mapweergave. Er zijn providers waar als je een map aanroept zoals www.websonic.nl/mapnaam dat je dan een overzicht krijgt van alle bestanden die zich daarin bevinden zoals in de afbeelding hieronder. Er zijn ook providers die een 404 melding weergeven.

Mapinhoud aan/uit

Nu zijn er meerdere mogelijkheden met .htaccess wat mapweergave betreft. Zo kun je ervoor kiezen om deze mapweergave als deze geheel uit te schakelen waardoor het niet meer mogelijk is de inhoud van een map te bekijken.

Het kan natuurlijk ook dat je juist wel de inhoud van de map wilt kunnen weergeven. Daarnaast als je de mapinhoud wel wilt weergeven kun je een bepaald soort bestanden daar weer uit filteren zodat deze niet worden getoond en de rest van de inhoud wel.

Als eerste het uitschakelen van de mapweergave, daarvoor gebruik je onderstaande code in je .htaccess bestand. Hiermee schakel je dan de weergave helemaal uit.

Options All -Indexes


Dan het wel tonen van de gehele inhoud van een map doe je met onderstaande code.

Options All +Indexes


Met de bovenstaande code toon je dus de gehele inhoud van de map. Maar stel je hebt bepaalde bestanden die je niet wilt tonen kun je een filter toepassen. De code wordt dan uitgebreid met bijvoorbeeld "IndexIgnore *.php". Met deze code nu worden alle pagina die eindigen op de extensie .php niet getoond. Dit kun je natuurlijk vervangen dan voor eigen extensies zoals .gif of .jpg. Het sterretje geeft aan dat hij alle filterd wat voor .php staat. Door het sterretje te vervangen voor een naam pakt hij alleen het bestand met die naam.

Door meerdere extensies achter elkaar te zetten filter je dan ook meer zoals in de code hieronder. De onderstaande code zorgt voor de filter voor php bestanden en gif bestanden.

Options All +Indexes
IndexIgnore *.php *.gif

Dan is het eventueel ook nog mogelijk om voor elk bestand een omschrijving mee te geven, hiervoor wordt er een regel per bestand toegevoegd aan het .htaccess bestand.

Mapinhoud aan/uit

Options All +Indexes
AddDescription "Omschrijving" bestand.html

Een andere optie is er met het bepalen van de volgorde van bestanden met IndexOrderDefault. Hiermee kun je bestanden tonen in een gewenste volgorde op naam, aflopend en oplopend maar ook op datum of omschrijving.

Options All +Indexes
IndexOrderDefault Descending Name


De opties hiervoor zijn,

IndexOrderDefault Ascending Name
IndexOrderDefault Descending Name

IndexOrderDefault Ascending Date
IndexOrderDefault Descending Date

IndexOrderDefault Ascending Size
IndexOrderDefault Descending Size

IndexOrderDefault Ascending Description
IndexOrderDefault Descending Description

Er is ook een optie om bijvoorbeeld .txt of .htm bestanden in te voegen in de Directory listing. Op deze manier kun je aan de bovenkant of aan de onderkant een eigen tekst of titel invoegen aan het overzicht.

Header

Options All +Indexes
HeaderName bestandsnaam.html


Footer

Options All +Indexes
ReadmeName bestandsnaam.html