Htaccess - Karakterset instellen


Met htaccess is het mogelijk om een standaard karakterset te definieren zoals dit ook kan met een HTML tag. Het instellen van een karakterset wordt feitelijk gebruikt om aan de browser door te geven welke tekens weergegeven moeten worden. Doorgaans is voor bijna alle westerse talen de karakterset ISO-8859-1 voldoende, hierin zijn de meest gebruikte speciale tekens ook in opgenomen.

"ISO 8859-1, iets formeler ISO/IEC 8859-1 of minder formeel Latin-1, is deel 1 van ISO/IEC 8859, een tekencoderingsstandaard gedefinieerd door ISO. Het definieert codes voor wat het Latijns alfabet nummer 1 noemt, dat bestaat uit 191 tekens uit het Latijnse schrift, elk gecodeerd als een enkel 8-bits getalswaarde."

Het definieren van de juiste karakterset is belangrijk om blokjes of vraagtekens te voorkomen. Voor andere talen zoals bijvoorbeeld Chinees of Japans wordt er een andere karakterset gebruikt. Zo kun je ook kiezen voor utf-8.

Dit is een uitgebreide karakterset die zowel de Romeinse letters (a-z) maar ook Russisch, Grieks, Arabisch en dus ook Chinees en Japans ondersteund.

Nu is het wel verstandig om een karakterset instellen middels de HTML tag, het instellen met behulp van htaccess overschrijft een eventuele vermelding in de HTML bestanden. Zorg bij het instellen in de HTML en via htaccess dat dezelfde karakterset is ingesteld.

AddDefaultCharset iso-8859-1


HTML tag

<meta http-equiv="content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />