Htaccess - Index bestand instellen op map


Een index bestand instellen op een map of domein doe je eenvoudig met .htaccess. Als je bijvoorbeeld naar www.websonic.nl/mapnaam gaat krijg je normaal gesproken een 404 pagina te zien. Ook is het zo dat voor een domein een aantal standaard namen gelden als openingspagina. Zoals bijvoorbeeld "index.html" of "default.html" etc.

Nu is het met .htaccess zo in te stellen dat je zelf aangeeft welk bestand moet openen zo ook op een domeinnaam maar ook in een map zodat je ook "openingspagina.html" kan gebruiken in plaats van "index.html"

Plaats dan als je een index wilt gebruiken voor een map het htaccess bestand in die map. De pagina die is ingesteld in het htaccess bestand wordt dan als index gebruikt als je www.websonic.nl/mapnaam intikt. De code is als volgt met "opening.html" als pagina.

DirectoryIndex opening.html


Je kunt ook meerdere pagina's invoeren. Dit houd in als het eerste bestand niet bestaat hij automatisch doorgaat en zoekt naar de tweede, bestaat deze ook niet door naar de derde net zo lang totdat er een bestand is gevonden wat bestaat in de map.

DirectoryIndex opening.html test.html opening.php opening.asp