Htaccess - Algemeen


Het is mogelijk om als aanvulling op je website gebruik te maken van .htaccess. Htaccess biedt een aantal functies zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om een 404 pagina in te stellen of een wachtwoord te plaatsen op een map of bestand. Wat als eerste belangrijk is om te weten is dat .htaccess niet werkt op een Windows server met IIS (Internet Information Server, ASP), het zijn Apache server (PHP) specifieke configuratie bestanden.

De naam .htaccess is een extensie. Eigenlijk heeft het bestandje dus geen naam maar alleen de extensie "htaccess" (voorbeelden van extensies zijn ".jpg" ".txt" ".doc"). Binnen Windows is het niet mogelijk om het bestand zonder naam en alleen met de extensie aan te maken, dit zul je moeten hernoemen met behulp van bijvoorbeeld een FTP programma.

Als je een .htaccess bestand aanmaakt in een subdirectory, dan over-ruled deze die van de root EN deze geldt dan alleen voor de directory waar het bestand in geplaatst is. Je kunt dus meerdere .htaccess bestanden maken (bestand per map).

Comments

Handig is dat binnen .htaccess het mogelijk is om net als bij HTML en CSS commentaar toe te voegen aan de code. Dit doe je door voor de regel met tekst een # te plaatsen.