Htaccess - 404 pagina maken


Wanneer een bezoeker een pagina opvraagt die niet bestaat krijgt deze een 404 melding in beeld die standaard van de browser afkomstig is. Veel mooier is het natuurlijk om een eigen 404 pagina te maken zoals bijvoorbeeld pagina van WebSonic.nl die je hier ziet.

Voor de bezoeker is het vervelend als de pagina in beeld komt aangezien hij krijgt waar hij voor kwam. Doel van een eigengemaakte 404 pagina is vervolgens om de bezoeker vast te houden op je website en daarom is het belangrijk dat je mogelijkheden geeft om eenvoudig verder te navigeren. Denk bijvoorbeeld aan een zoekfunctie, links naar veel bezochte pagina's, quotes, een spelletje, een video, etc.

Een eigen gemaakte 404 pagina is wat dat betreft een uitstekende kans om je creativiteit op los te laten en dit kan er zelfs toe leiden dat mensen linken naar je 404 pagina.

Uiteindelijk wil je natuurlijk dat de 404 pagina zo min mogelijk in beeld komt maar dit is niet altijd te voorkomen. Probeer daarom dus een 404 pagina goed op te zetten.

Analytics

Voordat het hieronder verder gaat over het instellen van een 404 pagina nog even kort aandacht voor Google Analytics. Als je gebruik maakt van Analytics kan er middels een kleine aanpassing in de code worden bijgehouden wanneer er een 404 pagina verschijnt. Zodoende kan je met Analytics snel foutmeldingen opsporen en oplossen. De tutorial waarin uitgelegd wordt hoe je Analytics instelt is hier te vinden: 404 pagina meten.

Instellen

De 404 pagina kan ingesteld worden met behulp van .htaccess, hieronder uitleg over het instellen. Maak als eerste met kladblok een bestand aan en plaats de onderstaande code.

ErrorDocument 404 /404.php


Sla dit bestand dan op als ".htaccess", let op de punt en let op de exacte schrijfwijze. De naam .htaccess is een extensie. Eigenlijk heeft het bestand dus geen naam maar alleen de extensie "htaccess" zoals ".jpg" ".txt" en ".doc".

In Windows zal het hernoemen niet gaan omdat je altijd een bestandsnaam moet opgeven, het hernoemen zul je moeten doen met behulp van bijvoorbeeld een FTP programma. Het .htaccess bestand plaats je dan in root op je server.

Maak daarna natuurlijk ook een 404 pagina (404.php) aan en zet deze op de juiste locatie. Test het nu de nieuwe pagina door naar bijvoorbeeld www.domein.nl/een-niet-bestaand-bestand.htm te gaan. Als alles goed is krijg je dan je nieuwe 404 pagina in beeld.

Header

Wat betreft de 404 pagina is er nog iets anders belangrijk dat moet worden toegevoegd. Het gaat om een "Header status (HTTP Status Code) 404 Not found", een code die geplaatst moet worden in de 404 pagina. Dit is voor zoekmachines belangrijk zodat deze ook begrijpen dat een pagina niet meer bestaat. Normaal gesproken heeft een pagina een Header status "HTTP/1.1 200 OK" wat anders ook zou gelden voor de 404 pagina.

PHP pagina's kun je doormiddel van de onderstaande code deze status meegeven, plaatst deze code dan bovenaan nog boven alle HTML code in het bestand.

<?php
header('HTTP/1.1 404 Not Found');
header('Status: 404 Not Found');
?>

Andere foutmeldingen

Je kunt je errordocument nog verder uitbreiden voor andere foutmeldingen. Je doet dit door in het .htaccess bestand de code toe te voegen zoals bijvoorbeeld,

ErrorDocument 500 /error/500.html

 • 400 Ongeldig verzoek
 • 401 Geen toegang
 • 403 Verboden
 • 404 Niet gevonden
 • 405 Methode niet toegestaan
 • 408 Time-out voor verzoek
 • 410 Permanent verwijderd
 • 500 Interne serverfout
 • 501 Niet geļmplementeerd
 • 502 Onjuiste Gateway
 • 503 Service niet beschikbaar
 • 504 Time-out voor gateway
 • 505 HTTP-versie wordt niet ondersteund

Zonder aparte pagina

Met .htaccess kun je dus een pagina aanwijzen die in beeld komt als een pagina niet is gevonden. Het is echter ook mogelijk om direct een tekst te laten weergeven in plaats van dat de bezoeker door wordt gestuurd naar een 404 pagina. De tekst plaats je dan achter de code zoals in het voorbeeld hieronder. Je kunt hier ook HTML code plaatsen.

ErrorDocument 404 "Pagina niet gevonden