Website - Oudere versies Internet Explorer


Na de installatie van een nieuwe versie van browser Internet Explorer komt de oude versie automatisch te vervallen. En dit is een probleem voor veel ontwikkelaars doordat een gemaakte website alleen maar is te bekijken in een enkele versie van Internet Explorer.

Een oplossing hiervoor komt van Microsoft zelf. Microsoft heeft namelijk diverse gratis Image bestanden beschikbaar gesteld voor gebruik in programma's als VMware, Parallels, VirtualBox en Virtual PC van Microsoft zelf. Dit zijn gestripte versies van Windows met een specifieke versie van Internet Explorer. Bijvoorbeeld Windows 7 met Internet Explorer 9, Windows 8.1 met Internet Explorer 11 maar ook is het nog mogelijk om Windows XP met Internet Explorer 6 te downloaden. Op deze manier kun je eenvoudig een PC simuleren en dus op die manier een website testen in vrijwel elke gewenste versie van Internet Explorer.

Je kunt hiervoor terecht op de website Modern.ie waar ook allerlei andere tools zijn te vinden voor het testen van een website. Zo is er een site scanner maar ook een RemoteIE tool en een tool om screenshots te laten genereren van verschillende bekende desktop en mobiele browsers. Het programma Virtual PC van Microsoft zelf is overigens geheel gratis en kan hier in het Nederlands gedownload worden. Maak je gebruik van Windows 7 Ultimate of Professional dan kun je gratis Virtual PC en Windows XP Mode downloaden.

Werkbalk

Aanvullend op het bovenstaande verhaal is het handig om te weten dat er nog een ander alternatief is. In browser Internet Explorer zitten namelijk sinds versie 8 een aantal ontwikkelhulpprogramma's. Hiermee is het onder andere mogelijk om de browser om te zetten naar een eerdere versie. Stel dat je een recente versie van Internet Explorer hebt dan kun je eenvoudig een website bekijken alsof je deze bekijkt met Internet Explorer 8 of 9.

Internet Explorer 6 en 7 naast elkaar draaien

Uitproberen kan door op F12 te drukken. De ontwikkelhulpprogramma's komen dan onderin het scherm in beeld. Klik dan op het tabblad Emulatie en kies achter 'Documentmodus' voor een gewenste browser. Hoewel dit niet altijd even precies werkt kan het wel even een handige toevoeging zijn om een snel een website te checken. Om zeker te weten hoe een website wordt getoond in een bepaalde versie van Internet Explorer blijft het uiteindelijk toch het beste om dit met een 'originele' versie van IE te doen.