Adobe Photoshop - Tools (gereedschappen)


Hieronder vind je een uitleg over diverse Tools (gereedschappen) in Photoshop. Als je met je muis op een tool gaat staan komt de naam ervan tevoorschijn plus de toets om deze te activeren. De gereedschappen met een klein driehoekje in de rechterhoek hebben nog verborgen gereedschappen erachter zitten. Dan de tools,

Rectangular Marqee Tool (M)
Rectangular Marquee Tool (M). Voor rechthoekige selecties. Onderliggende tools zijn de Eliptical Marquee tool om eliptische selecties te maken en de Single Row Marquee tool plus de Single Column Marquee tool

Move Tool (V)
Move Tool (V). Verplaats hiermee lagen, selecties en hulplijnen.

Lasso Tool (L)
Lasso Tool (L). Keuze uit 3 soorten lasso's om selecties te maken. Dit zijn de standaard Lasso, de Veelhoek Lasso en de Magnetische Lasso. Met de standaard Lasso Tool maak je vrije selecties. Als je hiermee rechte lijnen wilt trekken houd dan de alt toets ingedrukt tijdens het slepen van een lijn. Met de Veelhoeklasso maak je rechte lijn verbindingen door op de plekken te klikken, de selectie van de veelhoeklasso moet wel gesloten worden. als je een "vrije" lijn wilt trekken houd je de alt toets ingedrukt. Met de delete toets kun je steeds een stapje terug mits nodig, met de ESC knop hef je de nog niet gesloten selectie op.

Magic Wand Tool (W)
Magic Wand Tool (W). Met de Magic Wand Tool, ook wel toverstaf genoemd kun je een deel van een afbeelding met een bepaalde kleur selecteren bijvoorbeeld van een auto zonder dat je de omtrek hoeft de selecteren, je geeft hierbij een bepaalde tolerantie (bereik) aan de selectie van de toverstaf.

Crop Tool (C)
Crop Tool (C). Uitsnijden van een selectie.

Slice Tool (K)
Slice Tool (K). Om segmenten mee te selecteren. Onderliggend is de Slice Select Tool

Spot Healing Brush Tool (J)
Spot Healing Brush Tool (J)(vanaf CS2). Om snel oneffenheden uit een afbeelding te verwijderen. De andere onderliggende tools zijn de Healing Brush Tool, de Patch Tool en de Red Eye Tool. De laatst genoemde is om rode ogen te verwijderen, een tutorial daarover vind je hier : Rode ogen tool/Gekleurde lenzen

Brush Tool (B)
Brush Tool (B). Penseel om lijnen, vormpjes te maken/trekken. Andere tools zijn de Pencil Tool en de Color Replacement Tool.

Clone Stamp Tool (S)
Clone Stamp Tool (S). Stempelen met stukken uit een afbeelding of een patroon. Deze tool kun je bijvoorbeeld ook handig gebruiken voor het verwijderen van ongewenste objecten uit foto's.

History Brush Tool (Y)
History Brush Tool (Y). Tekent een opname of snapshot in het huidige venster.

Eraser Tool (E)
Eraser Tool (E). Gum om gebieden mee te wissen. De gum heeft modussen om uit te kiezen, brush, pencil en block. Als je gumt in een laag gum je automatisch naar transparant. 2 Andere gumtools zijn er nog, de Background Eraser Tool en de Magic Eraser Tool, deze laatste werkt hetzelfde als de Magic Wand Tool.

Paint Bucket Tool (G)
Paint Bucket Tool (G). Vulemmertje om gebieden of selecties met een kleur te op te vullen. Met het emmertje kun je een selectie vullen met een kleur maar ook met een patroon. Achter het emmertje zit ook de Gradient Tool, hiermee kun je eenvoudig een kleur naar een andere kleur bijvoorbeeld laten overlopen.

Blur Tool (R)
Blur Tool (R). Vervagen van gebieden/selecties van een afbeelding. Onderliggend is de Sharpen Tool om juist gebieden/selecties van een afbeelding scherper te maken.

Dodge Tool (O)
Dodge Tool (O). Maak een gebied lichter met de Dodge Tool of donkerder met de onderliggende Burn Tool.

Path Selection Tool (A)
Path Selection Tool (A). Selecteer en verplaatst punten van een pad. Onderliggend is de Direct Selection Tool.

Horizontal Type tool (T)
Horizontal Type tool (T). Tekst tool om tekst te typen. Ook hierachter zitten nog een aantal teksttools, hiermee kun je bijvoorbeeld ook verticaal typen.

Pen Tool (P)
Pen Tool (P). Teken paden met ankerpunten waar je weer selecties van kunt maken. Onderliggend een aantal aanvullende pentools om ankerpunten o.a. te verwijderen, toe te voegen etc.

Rectangle Tool (U)
Rectangle Tool (U). Teken vector rechthoeken. Hieronder zit ook de Rounded Rectangle Tool om vector rechthoeken te maken met ronde hoeken, verder de Elipse Tool om eliptische vector vormen te maken en daarnaast de Line en de Polygonal Tool. Als laatste is er een tool Custom Shape Tool, een tutorial hierover vind je hier : Custom shapes

Notes Tool (N)
Notes Tool (N). maak geschreven en of gesproken notities bij een afbeelding.

Eyedropper Tool (I)
Eyedropper Tool (I). Pipet, neem kleurmonsters van een afbeelding of tekst. Hieronder zit nog de Color Sample Tool en de Measure Tool.

Hand Tool (H)
Hand Tool (H). Verschuift de afbeelding.

Zoom Tool (Z)
Zoom Tool (Z). In en uitzoomen in een afbeelding.

Tools (gereedschappen)
Voorgrond en achtergrond kleur instellen (D).

Tools (gereedschappen)
Bewerken in standaardmodus en in de Quick mask mode (Q). Met de Quick mask mode schilder je en teken je selecties, het voordeel van het Quick mask mode is dat je het met veel van de tools kunt gebruiken.

Tools (gereedschappen)
Verschillende schermmodussen (F).

Tools (gereedschappen)
Overschakelen naar Image Ready. (Niet meer vanaf CS3)

Een overzicht van alle sneltoetsen vind je hier : Sneltoetsen Photoshop