Adobe Photoshop - Selectie vanuit een Pad


In deze tutorial maken we gebruik van Pen Tool en dan wel met het doel om eerst een Path te tekenen. Het principe is eenvoudig. Eerst tekenen we nauwkeurig een Path en dan maken we een selectie daaruit. De nauwkeurigheid van het tekenen van een Path moet niet ineens gebeuren, maar stapsgewijs. De kunst is om een basis Path neer te leggen met zo min mogelijk ankerpunten.

Een Path hoeft dus niet nauwkeurig te zijn (als je maar zorgt dat je de pootjes van iedere anker gelijktijdig goed trekt en zichtbaar maakt). Pas aan het einde kunt je besluiten, waar nodig, extra ankers aan toe te voegen, ankers verwijderen en/of de bestaande ankers te bewerken.

Afbeelding openen
Wanneer je de afbeelding in Adobe Photoshop geopend hebt, maak vanuit Layers venster eerst een laag duplicaat, met de rechter muisknop op de (enige) Background layer, kies voor Duplicate Layer. je krijgt gelijk een nieuwe laag, ofwel Background Copy layer.

Selectie vanuit een Pad Pak de Pen tool vanuit Tools pallet.

U ziet dat de werkbalk met opties bovenaan zich automatisch aanpast aan Pen tool. Zorg ervoor dat op de Options bar Paths is geselecteerd. (er zijn in totaal drie opties mogelijk: Shape layers, Paths en Fill pixels).

Selectie vanuit een Pad

Maak een keuze waar je het eerste anker tekent klik één keer ergens op het document, het liefst aan de rand van hoofdonderwerp (voor duidelijkheid is de eerst anker op de afbeelding onderaan met een rode cirkel ingekaderd, de groene pijl wijst de richting van nieuwe de ankers en ankerpootjes trekken). Laat de linker muis knop niet los, maar trek je cursor enkele millimeters opzij en probeer bij deze handelingen de rand van de hoofdonderwerp, ovaal en in slechts één richting te volgen. De afstand van twee ankers, hun positie ten opzichte van elkaar en de lengte van hun poten, bepalen hoe ovaal je Path wordt. Minder afstand tussen de ankers is niet per definitie ook minder ovaal, maar dit bepaal je uitsluitend door de richting waarin je de ankerpoten trekt. Meer rechtlijnig trekken is dus minder ovaal.

Laat de linker muisknop nu los en klik weer op enige afstand verderop, maar wel in dezelfde richting van de vorm van de afbeelding. Houd weer de linkermuisknop ingedrukt nadat je geklikt heeft en trek nu weer enkele millimeters verderop. Er komen weer twee ankerpootjes vrij.

Selectie vanuit een Pad

Op de plekken waar de ovale vormen van ons tekenonderwerp overgaan naar een hoekige vorm, klik je simpelweg een anker, zonder aan de pootjes te trekken en dan klik je verderop nog een anker. Op deze manier krijgt je een rechte lijn tussen de twee ankers. Bij het volgende anker (waar de vorm van het onderwerp weer ovaal begint te worden, kunt je bij het eerst volgende anker weer aan de pootjes trekken zodat je Path weer een ovaale vorm begint te krijgen vanaf dat anker.

Selectie vanuit een Pad Path afsluiten

Wanneer je eindelijk weer op het eerste anker klikt, zal je Path gesloten worden. Pak nu de Direct Selection Tool. Zoom de afbeelding met de CTRL + + in net zo groot totdat je de ankers heel goed kunt zien. Nu kun je de pootjes van iedere afzonderlijke anker bijstellen, tot je Path perfect aan de vorm van het onderwerp aansluit. Desnoods kunt je met Add Anchor Point Tool enkele ankers aan je Path toevoegen, of met Delete Anchor Point Tool, indien nodig, enkele ankers verwijderen. Bij het toevoegen van extra ankers, komen de ankerpootjes vanzelf vrij.

Selectie vanuit een Pad

Maak selectie uit een Path.

Selectie vanuit een Pad

Standaard zult je de Paths tab samen met Layers tab in één pallet aantreffen. Door op de driehoek rechtsboven in de Paths tab te klikken, komt er een dropdownmenu te voorschijn. Kies hier Make selection. Klik vervolgens op OK op de Make Selection popup venster dat hierna verschijnt (Antialias aan). Schakel daarna weer terug naar het Layers tab binnen het venster.

Selectie vanuit een Pad

Je ziet dat je Path nu een selectie is geworden. Je getekende Path is ecgter niet helemaal verdwenen maar is verborgen gebleven onder de Paths tab. Deze kunt je ten alle tijden nog (her)gebruiken en bewerken. Druk nu op de Delete knop. Het element wordt nu vrijgemaakt. CTRL + D om te deselecteren.

Selectie vanuit een Pad

Vanaf nu is het kwestie van je eigen fantasie wat je ermee doet. Bewaar hoe dan ook je afbeelding ten alle tijden als een psd file.

Selectie vanuit een Pad
Deze tutorial is overgenomen met toestemming van de Auteur: Alexander Vidakovic. :: Website :: Deze heeft schriftelijk toestemming gegeven en valt onder auteursrecht zoals bepaald bij de Nederlandse wetgeving.