Adobe Photoshop - Opslaan voor het Web


De afbeeldingen op je website wilt je het liefst (qua compressie) klein houden. Zoals bij de Resolutie en bestandstypes turtorial al even wordt genoemd dien je eigenlijk meteen een onderscheid te maken tussen foto's op het web en de afbeeldingen waar kleuren duidelijk gescheiden zijn. Dan pas kies je het goede formaat. In het voorbeeld hieronder is er bijvoorbeeld sprake van een logo, die weinig kleuren bevat en waar deze ook duidelijk gescheiden zijn. Daarom kiezen we kiezen we hier dan bewust voor het Gif formaat.

Afbeelding exporteren
Als je een afbeelding naar de gewenste grootte hebt (terug) gebracht, ga naar File >> Save for web. Doet je het vanuit ImageReady, ga dan naar File >> Save optimized as.

Opslaan voor het Web

De instellingen
Kies je voor Gif, kun je de afbeelding dus beperken tot het gewenste aantal kleuren. Zodra je kiest voor JPG bijvoorbeeld op het moment dat je een foto wilt opslaan dan is het Save voor Web venster net ietsjes anders en kun je hier met de Quality instelling gaan spelen in plaats van aantal kleuren, zoals bij Gif. Een afbeelding met Quality waarde 40 heeft een hogere compressie en dus minder goede kwaliteit dan een afbeelding met Quality 80. Een hogere compressie zorgt ervoor dat de afbeelding (in Kb's) kleiner blijft.

Binnen het Save voor Web venster heb je linksboven een aantal tabs waaronder 2up en 4up. Als je bijvoorbeeld op de "2up" tab klikt zal het venster zich splitsen. Aan de linkerkant zullen de waarden van het origineel te zien zijn, terwijl in het rechter gedeelte van het venster de nieuwe waarden, gebaseerd op je export instellingen te zien zijn.
Deze tutorial is overgenomen met toestemming van de Auteur: Alexander Vidakovic. :: Website :: Deze heeft schriftelijk toestemming gegeven en valt onder auteursrecht zoals bepaald bij de Nederlandse wetgeving.