Adobe Photoshop - Kleurmodellen


De kleurmodellen zijn min of meer net zo oud als mensheid. Wat Photoshop betreft hebben we het hoofdzakelijk over drie kleurmodellen, namelijk: RGB, CMYK en LAB.

RGB
Uw monitor kan slechts RGB weergeven. RGB staat voor: Red, Green en Blue. Zoals op de afbeelding onderaan te zien is, is de RGB kleur omvang aanzienlijk groter dan CMYK. RGB zul je tegen komen bij het bewerken van afbeeldingen voor het Web of bijvoorbeeld bij PowerPoint presentaties. RGB wordt gedefineerd met cijfers van 0 tot 255. Met een combinatie van bijvoorbeeld: R=0, G=0, B=0 krijg je zwart. Met R=255, G=255, B=255, krijg je dus wit. Alle andere kleuren zitten ergens tussenin.

Kleurmodellen

En kleur kan (qua helderheid) variren tussen 0-255. Richting 0 wordt een kleur donkerder, terwijl richting 255, een kleur steeds veller wordt. Met een combinatie van R=255, G=0 en B=0 krijgt je vel rood. Naarmate de R waarde omlaag gaat, zal rood steeds donkerder worden. Kortom betekent dit dat n kleur in RGB modus, 255 kleurniveaus kan hebben. Bij elkaar (255x255x255) dus ruim 16 miljoen kleurcombinaties. #FF0000 is een hexadecimale code voor rood in Html. Met de code: krijg je dus rood op je website.

CMYK
CMYK staat voor: Cyan, Magenta, Yellow en Kara (Black). Wellicht ben je in bezit van een deskjet printer die vier aparte kleurpatronen ondersteunt. Dit begrip is je dan niet geheel vreemd. In CMYK draait het om percentage van elke kleur inkt (0-100%). Met Cyan=80%, en Yellow=100% (Magenta en Black blijven beide op 0%).

Kleurmodellen

Cyan, Magenta en Yellow (CMY), noemt men ook Substractive kleuren. Met onderling mengen van twee kleuren, kijgen wij Additive kleuren (RGB). Theoretisch zou een combinatie van Yellow, Magenta en Cyan zwart geven, maar omdat de kleuren in praktijk niet echt zuiver zijn, krijgt je een vieze donkere bruine kleur. Zwart wordt dan als extra meegemengd.

LAB
LAB heeft het grootste omvang en bevat zowel RGB als CMYK. Het is een bemiddelingsmodel tussen RGB en CMYK. Photoshop gebruikt het LAB model om conversies tussen CMYK en RGB uit te voeren.

Jouw ogen als graadmeter
Volgens de makers van Photoshop, geldt het volgende in de praktijk:

"The spectrum of colors seen by the human eye is wider than the gamut available in any color model."

Het menselijk oog kent dus de allerbreedste omvang van kleuren. Waarom? Simpelweg omdat het (gezonde) menselijk oog de kleuren min of meer zuiver ziet. Hoe je de kleuren gedrukt krijgt is afhankelijk van onder andere de kwaliteit van inkt, papier of andere stoffen waarop iets gedrukt wordt. De machines waarmee het gedrukt wordt en tenslotte van zowel de hardwarematige als de softwarematige instellingen. Genoeg factoren om de kleuromvang dus te beperken.

Kleurmodellen
Deze tutorial is overgenomen met toestemming van de Auteur: Alexander Vidakovic. :: Website:: Deze heeft schriftelijk toestemming gegeven en valt onder auteursrecht zoals bepaald bij de Nederlandse wetgeving.