Adobe Photoshop - Flash fotogallerij


Als je veel foto's hebt die je op internet wilt plaatsen is dit snel en eenvoudig te realiseren via Photoshop. Met Photoshop kun je standaard fotogallerijen maken met navigatie die je dan in 1 keer op internet kunt plaatsen. Deze gallerijen zijn ook offline op je PC te gebruiken. Er zijn diverse standaard soorten gallerijen in Photoshop, hieronder wordt uitgegaan van de flash versie.

Let's start. We gaan dus een fotogallerij maken van een map met foto's. Zorg alseerst dat je die map hebt en de lokatie weet. Ga dan in Photoshop naar File >> Automatie en kies dan de optie Web Photo Gallery, je krijgt dan onderstaand scherm.

Flash fotogallerij

Alseerst de bovenste optie styles instellen. Kies in het uitschuifmenu'tje de optie Flash - Gallery 1. Vervolgens kun je eventueel een e-mailadres instellen bij de 2e optie, dit hoeft niet. Dan onder het kopje "Source images" klik je op de knop browse en geef je de locatie aan van de orginele foto's. Dan druk je op de knop destination en geef je de locatie op waar de gallerij wordt opgeslagen. De orginele foto's worden daarheen gekopieerd en de kopies worden geschaald. Dan gaan we naar het kopje "Options".

Klik eerst op de optie banner en vul daar eventuele eigenschappen in zoals de naam van het fotoboek, de datum, contactinformatie en de auteur.

Flash fotogallerij

Klik dan weer het uitschuifmenu'tje open en klik op de optie, Large Images. Hierin stel de grootte in van de foto's in de gallerij door het aantal pixels in te vullen. De verhoudingen van de foto's worden bewaard en blijven goed. Daaronder vul je de kwaliteit in van de foto's en heb je nog de mogelijkheid om een rand/border er omheen te zetten.

Flash fotogallerij

Klik nu weer op het uitschuifmenu'tje en kies de optie thumbnails. Stel hier de grootte van de thumbnails in. Standaard is dit 75 pixels. Je krijgt straks een balk met hele kleine icoontjes onder de hoofdfoto, ga je hier overheen met de muis krijg je de thumbnail te zien.

Flash fotogallerij

Met de andere opties hoef je niets, je kunt bij de optie security eventueel nog een copyright vermelding of standaard tekst activeren die je dan zelf kan positioneren. Standaard staat deze in het midden van de foto.

Flash fotogallerij

Klik nu op OK en Photoshop maakt en resized alles foto's en kopieert ze naar de aangegeven map. Zodra dit gebeurt is krijg je automatisch de pagina te zien met de gallerij, deze pagina staat in de map met als naam index.htm. Voor Internet Explorer kun je een melding krijgen bovenin de balk waar je toestemming moet geven. Deze melding krijg je niet als de fotogallerij op internet staat. Een voorbeeld flash gallerij kun je bekijken in een popup via de link hieronder. Rechtsonder staan dan navigatie knoppen met een vorige en volgende knop. Ook een Play knop staat er tussen waarmee je alle foto's achter elkaar automatisch kunt laten afspelen.

Voorbeeld Flash fotogallerij

Vaanf Adobe Photoshop versie CS4 heeft Adobe de bovenstaande optie verwijderd. Echter is het wel mogelijk deze weer te activeren, dit zie je in de tutorial: Flash fotogallerij CS4.

Als aanvulling hierop is het ook mogelijk om bij de twee Flash galerijen muziek toe te voegen. Dat zie je hier in de tutorial: Muziek toevoegen aan Flash Galerij.