Adobe Photoshop - Content-Aware Scale (Vanaf CS4)


Vanaf Adobe Photoshop CS4 is er een nieuwe functie toegevoegd om afbeeldingen realistisch te schalen, deze functie heet Content-Aware Scaling. Hiermee kun je afbeeldingen vergroten waarbij Photoshop zich in feite bewust is van de inhoud van de foto en hiervan de verhoudingen kan bewaren. Voorheen als je een bepaalde foto of een onderdeel van een foto wilde vergroten dan zou je bijvoorbeeld aan de gang gaan met de cropfunctie en met de clone functie, met Content-Aware Scale is dit niet meer nodig.

Het beste is dit uit te leggen met een voorbeeld. Stel je hebt de onderstaande foto die je wilt gaan bewerken.

Content-Aware Scale

Deze foto is op dit moment 493 pixels breed en 370 pixels hoog. Het doel is in dit geval om de ballonnen op de foto dichter bij elkaar te brengen tot ongeveer de helft van de foto. Stel dat je hiervoor de Scale tool gebruikt die je vindt onder Edit, Transform en vervolgens Scale (CTRL + T). Je krijgt dan een omlijning te zien om de foto met zes vierkantjes, je pakt de rechterkant op en sleept deze naar de helft van het document. Je schaalt dan de foto met het onderstaande als resultaat.

Content-Aware Scale

Zoals je ziet worden de ballonnen behoorlijk in elkaar gedrukt. Nu gaan we dit zelfde formaat proberen te bereiken met Content-Aware Scale. Pak dus de originele foto en ga bovenin in het menu naar Edit en klik nu op Content-Aware Scale. Je krijgt dan weer de omlijning om de foto net als bij Transform. Pak nu weer rechterkant op en sleep deze tot de helft van de foto. Je ziet dan dat de verhoudingen van de ballon bewaard blijven en de foto beter geschaald wordt.

Content-Aware Scale

Je hebt dan de foto aan de linkerkant staan met een wit vlak ernaast, pak eventueel de croptool uit het toolsmenu links om de foto bij te snijden zodner wit vlak ernaast. Op deze manier kun je elementen van foto's eenvoudig schalen maar dus ook complete afbeeldingen bewerken van bijvoorbeeld zoals hierboven van liggend naar staand.

Content-Aware Scale