Adobe Photoshop - Stoplicht maken


Voorheen bestond er altijd een apart pakket genaamd Image Ready als aanvulling op Photoshop om simpele GIF animaties mee te maken. Sinds Creative Suite 3 is Image Ready echter geheel komen te vervallen maar gelukkig heeft Photoshop sindsdien zelf een mogelijkheid om animaties te maken op vrijwel dezelfde manier.

Stoplicht

Als voorbeeld gaan we in dit geval een simpele stoplicht maken om te bekijken hoe dit binnen Photoshop werkt. Maak een nieuw document aan van 126px bij 257px en geef deze een zwarte achtergrond. Maak vervolgens een nieuwe laag aan en teken met de elliptical marquee tool een nieuwe cirkel. Om de cirkel in verhouding te houden druk de Shift toets in op je toetsenbord tijdens het maken van de selectie. Maak de cirkel daarna rood.

Nadat je de cirkel hebt gemaakt maak een nieuwe laag en maak opnieuw een cirkel en geef deze de kleur oranje. Als laatste maak nogmaals een nieuwe laag en cirkel maar nu met de kleur groen. Je krijgt dan een afbeelding met drie cirkels zoals hieronder.

Animatie

Dan wordt het tijd voor de animatie. Ga hiervoor bovenin Photoshop naar Window en kies hier Animation. Er opent dan een nieuw palet. Klik daarna op de oogjes van de lagen met de groene en oranje cirkel zodat beide lagen onzichtbaar worden.

In het animatie palet is het eerste frame standaard geselecteerd. Kopieer dit frame door op het icoontje eronder te klikken direct naast de prullenbak. Het tweede frame is nu geselecteerd. Vink dan het oogje weg voor de laag met de rode cirkel en maak de groene cirkel dan weer zichtbaar door hier het oogje weer aan te klikken.

Kopieer het frame nogmaals en het derde frame is geselecteerd. Vink nu het oogje weer weg voor de laag met de groene cirkel en maak de laag met de oranje cirkel weer zichtbaar. Het gehele palet ziet er dan uit zoals hieronder in screenshot.

Tijd

Dan gaan we tijdsinstellingen toevoegen. Klik op '0 sec' onder het eerste frame met de rode cirkel en wijzig dit naar 2 seconden. Wijzig daarna op dezelfde manier de tijd van het tweede frame, eveneens naar 2 seconden. Als laatste wijzig de tijd van het laatste frame met de oranje cirkel, stel hier 1 seconde in. Dit is in te stellen naar wens.

Het stoplicht is dan klaar. Ga bovenin naar File en kies hier Save for web en sla het bestand als GIF op. Hieronder het resultaat met een verdere uitgewerkte versie ernaast. Je kunt op deze manier ook eenvoudig bijvoorbeeld knipperende ogen maken op een foto.