Adobe Photoshop - Fade


Voorheen bestond er altijd een apart pakket genaamd Image Ready als aanvulling op Photoshop om simpele GIF animaties mee te maken. Sinds Creative Suite 3 is Image Ready echter geheel komen te vervallen maar gelukkig heeft Photoshop sindsdien zelf een mogelijkheid om animaties te maken op vrijwel dezelfde manier.

Fade

Deze tutorial gaat over het langzaam in beeld komen van tekst of een afbeelding, iets wat simpel te bereiken is met Photoshop. Maak een nieuw document aan 300px bij 200px met een zwarte achtergrond. Maak daarna een tekstlaag aan of zet er een afbeelding bij in.

Animatie

Ga bovenin naar Window en kies hier Animation. Er opent dan een nieuw palet. Standaard is hier het eerste frame geselecteerd, kopieer deze door op het icoontje eronder te klikken direct naast de prullenbak. Klik op het eerste frame om deze te selecteren. Klik daarna het oogje weg voor de laag met de tekst zodat alleen de zwarte achtergrond overblijft.

Zorg dat in het tweede frame de laag met tekst wel zichtbaar is zoals hieronder.

Selecteer dan het tweede frame en klik op het kleine icoontje rechtsboven in het palet. In het menu dat opent kies voor 'Tween' waarna onderstaand scherm opent. Vul hier achter 'Frames to Add' 35. Hoe hoger hier het getal hoe langer de animatie duurt.

Nu zie je hieronder een voorbeeld dat constant wordt herhaald maar dit hoeft niet. Linksonder in het palet met de frames staat waarschijnlijk de vermelding 'Frever' of 'Once'. Hier bepaal je hoevaak de animatie opnieuw afgespeeld wordt. Door op Forever te klikken blijft de animatie doorgaan maar je kunt ook kiezen voor eenmalig afspelen.

Ga dan bovenin naar File en kies hier Save for web en sla het bestand als GIF op.