Google Analytics - Zoekopdrachten bijhouden


Als je website over een interne zoekmachine beschikt is het mogelijk om met Analytics de zoekopdrachten die met deze zoekmachine worden uitgevoerd bij te houden. Echter om zoekopdrachten bij te houden moet deze functie binnen Analytics wel geactiveerd worden.

Zoekmachine instellen

Om een normale zoekmachine in te stellen klik in Google Analytics rechtsboven op de knop Beheerder. Op de pagina die vervolgens opent klik aan in derde kolom op het menu item Instellingen weergeven. Onderaan deze pagina met alle instellingen staat dan de kop "Instellingen voor Zoekopdrachten op site". Plaats hier bovenaan als eerste dan een vinkje voor de regel "Zoekopdrachten op de site wel bijhouden" om de optie te activeren.

De volgende stap is het opgeven van een Queryparameter. De zoekopdracht die wordt uitgevoerd is normaal te zien in de URL, neem bijvoorbeeld de onderstaande URL:

http://www.websonic.nl/zoeken?search=Google+Analytics


Hierbij is het zoekwoord dan "Google Analytics" en de queryparameter, waar de zoekopdracht achter staat is in dit geval "search". Bekijk dus eerst wat de queryparameter gebruikt op je eigen website is en vul deze vervolgens hier in. Plaats daarna een vinkje voor de regel die er nog onder staat: 'Ja, queryparameters uit de URL verwijderen'.

Google Analytics, Zoekopdrachten bijhouden

Druk dan op de knop Wijzigingen opslaan en binnen 24 tot 48 uur zullen de statistieken te bekijken zijn in Google Analytics, mits iemand de zoekmachine gebruikt. De statistieken bekijken door te gaan naar het menu item Inhoud en daarna zoekopdrachten op site.

Google Analytics, Zoekopdrachten bijhouden