Google Analytics - RSS Feeds meten / statistieken


Het aantal bezoekers meten van een website kan eenvoudig met Google Analytics, echter met dit pakket is het niet mogelijk om RSS feeds te meten. Hiervoor is er een oplossing in de vorm van FeedBurner, eveneens een onderdeel van Google. FeedBurner geeft een overzicht van het aantal lezers van een feed en tevens is te bekijken op welke manier een RSS feed wordt bekeken. Daarnaast zijn er aanvullende opties beschikbaar zoals bijvoorbeeld het automatisch versturen van een nieuwsbrief met alle nieuwe berichten.

Het meten van RSS feeds gaat uiteraard anders dan het meten van een website. In dit geval wordt de RSS feed opnieuw gepubliceerd via een nieuwe URL van FeedBurner die dus de huidige URL van een feed vervangt. Binnen FeedBurner geef je de URL op van je RSS Feed waarna je een nieuwe URL krijgt waar dan de statistieken direct aan verbonden zijn. Een voorbeeld is de URL van de feed van WebSonic feeds.feedburner.com/websonic.

Aanmelden

Het aanmelden voor FeedBurner kan hier, een Google account is vereist. Direct na het aanmelden kun je beginnen met het 'Burnen' van je RSS feed. De pagina waarop je komt na registratie is de homepage, hier kun je dan onder "Burn a feed right this instant. Type your blog or feed address here:" de URL van je feed invoeren, klik daarna op Next.

RSS Feeds meten / statistieken

Er volgt dan een pagina met als titel "Welcome! Let us burn a feed for you." waarop een titel en een URL voor de feed gekozen kan worden. Vul dan achter Feed Title de titel van de RSS feed in, deze zal straks ook zichtbaar zijn als je de RSS feed bekijkt. Eronder vul het adres in die je graag zou willen hebben voor je feed. Dit is dus een feedburner adres, in het veld vul je dan de gewenste naam in die dan, mits beschikbaar zal worden gebruikt.

Klik daarna op de knop "Activate Feed".

RSS Feeds meten / statistieken

Dan volgt een melding dat de feed geactiveerd is en vanaf dat moment is de feed bereikbaar via het net gekozen adres. Eventueel via de Next knop heb je een aantal opties die je nog even snel kunt instellen. Druk anders op 'Skip directly to feed management'. Het zal dan ongeveer 24 uur duren voordat de gegevens zichtbaar zijn in je account.

Statistieken

RSS Feeds meten / statistieken Door te gaan op de pagina die volgt naar het tabblad "Analyze" heb je het overzicht van het aantal subscribers, het aantal Live Hits, Item Use en als laatste Uncommon uses. Deze laatste geeft mogelijk verkeerd gebruik van een RSS feed weer. Ook heb je hier de mogelijkheid om de statistieken te exporteren naar een Excel of CSV bestand.

Opties

Onder het tabblad Optimize vindt je dan aanvullende opties voor je RSS Feed. Onder "Browser Friendly" heb je de optie om een vriendelijke pagina te maken. Normaal gesproken als gebruikers rechtstreeks een feed openen wordt deze getoond als een normale feed met een overzicht van berichten plus de titel. Met de optie Browser Friendly activeer je een vriendelijke pagina die voorzien is van diverse buttons waarmee gebruikers de feed direct kunnen toevoegen aan bijvoorbeeld Google Reader of iGoogle etc. Via de optie Theme kun je de landingspagina op Nederlands zetten, een screenshot hieronder.

RSS Feeds meten / statistieken

Via de optie "Feed Image Burner" kun je een eigen logo toevoegen aan de RSS Feed. Deze wordt dan getoond bij het openen van een RSS Feed.

Google Analyitcs

Als je ook gebruik maakt van Google Analytics dan kan er een koppeling gemaakt worden tussen FeedBurner en Analytics. Dit houdt in dat je URL's in een feed worden voorzien van campagnetags, iets wat ook in een andere tutorial wordt besproken. Zodoende kunnen kliks op deze links gemeten worden, de data is terug te zien in Analytics.

De optie kan mogelijk al geactiveerd zijn, om te controleren of dit het geval is of om dit juist aan te passen of uit te schakelen ga in FeedBurner naar het tabblad 'Analyze' en klik op 'Configure Stats'. Plaats dan een vinkje voor Items views, Item link clicks en Track clicks as a traffic source in Google Analytics. Eventueel via de Customize knop kun je de tags aanpassen naar wens. Mocht je overigens de links in je RSS feed al voorzien van Google Analytics tags dan is click tracking automatisch uitgeschakeld.

RSS Feeds meten / statistieken

Zo zijn er een hoop opties in te stellen met FeedBurner, blader ook zeker eens alles rustig door om je RSS feed zo optimaal mogelijk te gebruiken en te meten. Op elk gewenst moment dat je inlogt zie je direct het aantal subscribers op je RSS feed. In de uitgebreide statistieken zie je ook "reach" vermeld. Dit aantal is het aantal geschatte actieve leden.