Google Analytics - Not Provided


Het is je misschien wel opgevallen dat als je gaat kijken naar de zoekwoorden die bezoekers hebben gebruikt om op je website terecht te komen dat er ook een vermelding 'Not Provided' tussenstaat. Dit betekent dat Google Analytics niet kon achterhalen welke zoekopdracht er werd gebruikt door een bezoeker die je website heeft bezocht.

Versleutelde zoekopdrachten

De reden dat Not Provided in Google Analytics wordt getoond is dat Google half oktober 2011 besloot met het oog op privacy en veiligheid om alle ingelogde gebruikers standaard door te gaan sturen naar de versleutelde versie (HTTPS) van de zoekmachine. Sinds dat moment is het niet meer mogelijk om zoekopdrachten van ingelogde gebruikers te registreren. Aansluitend werd in september 2013 besloten door Google om ook de zoekopdrachten van niet ingelogde gebruikers te gaan versleutelen waardoor er sinds dat moment dus helemaal geen gegevens meer worden getoond in Google Analytics.

Google Analytics, Not Provided

Een alternatieve mogelijkheid om zoekopdrachten te bekijken is er in de vorm van Google Webmaster Tools waar een top 2000 met zoekopdrachten opgevraagd kan worden. Wat hierbij wel belangrijk is om te noteren is dat het opmerkelijk genoeg geen betrekking heeft op AdWords advertenties. In dat geval worden de gegevens wel gewoon meegestuurd.