Google Analytics - Onderdelen toevoegen aan Dashboard


Standaard bestaat alleen een dashboard binnen Analytics met de naam 'Mijn dashboard', te bereiken door aan de linkerkant op het menu item 'Dashboards' te klikken. Op het dashboard zijn een aantal standaard onderdelen te zien met statistieken zoals nieuwe bezoeken, unieke bezoeken, bezoeken per browser, etc. Dit dashboard kan uitgebreid worden maar je kunt sinds 2011 ook zelf nieuwe dashboards toevoegen aan Analytics.

Rapporten toevoegen

Om nu zelf een bestaand rapport toe te voegen aan het dashboard in de vorm van een widget navigeer je als eerste binnen Google Analytics naar het rapport dat je graag wilt gaan toevoegen aan het dashboard zoals bijvoorbeeld Site-inhoud of Sitesnelheid. Zodra je het rapport hebt geopend klik dan bovenaan op de knop "Toevoegen aan Dashboard".

Er opent dan een kleine popup. In dit venster bepaal je waar je het rapport aan gaat toevoegen door op 'Dashboard selecteren' te klikken. Je kiest hier een bestaand dashboard maar je hebt hier ook de mogelijkheid om eventueel direct een nieuw dashboard aan te maken. Doe je dit niet dan kies voor de standaard, 'Mijn Dashboard'.

Google Analytics onderdelen toevoegen aan Dashboard

In het geval dat je voor een nieuw dashboard kiest geef dan een naam op en kies eronder de gewenste widget. Klik daarna op Toevoegen aan Dashboard en het dashboard zal geopend worden met de nieuwe widgets. Op deze manier kun je snel een overzicht in elkaar zetten. Aan een dashboard kun je ook zelf samengestelde widgets toevoegen.

Een widget van een dashboard verwijderen kan door rechtsboven op het potloodje van een widget te klikken. Vervolgens staat in de popup rechtsonder 'Widget verwijderen'.

Google Analytics onderdelen toevoegen aan Dashboard

Delen

Als je eenmaal een mooi dashboard hebt gemaakt dan is er ook een optie om deze configuratie te delen met andere accounts. Na het openen van het gemaakte dashboard staat er bovenaan een knop 'Delen'. Na hierop geklikt te hebben krijg je een link die je kunt sturen naar andere gebruikers. Zij kunnen vervolgens na het openen van de link het dashboard instellen voor een profiel. Er worden verder geen statistieken gedeeld.

Google Analytics onderdelen toevoegen aan Dashboard