Google Analytics - Rapporten automatisch versturen per mail


Google Analytics bevat een optie om rapporten van een website automatisch per mail te versturen naar e-mailadressen, handig bijvoorbeeld als je veel klanten hebt die graag periodiek statistieken van hun website willen ontvangen. Zo goed als elk rapport binnen Google Analytics kan op deze manier automatisch worden verzonden per e-mail.

Instellen

Om een e-mail in te stellen die automatisch wordt verzonden ga naar het gewenste rapport, bijvoorbeeld het Inhoudsoverzicht. Klik dan bovenaan in de werkbalk op E-mail.

Google Analytics geplande rapporten versturen

Dan opent een popup met alle opties met betrekking tot het versturen van deze berichten. Bovenin vul je als eerste alle ontvangers in, eronder pas eventueel het onderwerp van het bericht aan. Standaard zal 'CSV' worden aangegeven maar door op deze knop te klikken kan dit gewijzigd worden naar PDF, doorgaans gangbaarder om te versturen per mail.

Frequentie is vervolgens een belangrijk punt. Hier bepaal je of de e-mail dagelijks, wekelijks, maandelijks of per kwartaal verzonden moet worden. Kies je bijvoorbeeld voor Wekelijks dan kan er gekozen worden op welke dag de mail gestuurd moet worden, kies je maandelijks dan kan er aangegeven worden op welke dag van de maand dit moet gebeuren. Ook heb je hier de optie om het rapport eenmalig te versturen naar iemand.

Onder de frequentie staat nog een optie 'Geavanceerde opties'. Op dit moment kan hier alleen ingesteld voor welke periode deze rapporten moeten worden verzonden. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat na 6 of 8 maanden het automatisch versturen moet gaan stoppen.

In het witte vlak kan een aanvullend bericht worden toegevoegd. Klik daarna onderaan op de knop Verzenden om de e-mail in te plannen of direct te versturen als je dit gekozen had.

Google Analytics geplande rapporten versturen

Verwijderen

Om nu later een gepland bericht weer te verwijderen klik binnen Google Analytics rechtsboven op de knop Beheerder en kies daarna het juiste profiel in het overzicht. Klik dan in de derde kolom helemaal rechts op het menu item Geplande e-mails. Je krijgt dan het overzicht van alle ingeplande e-mails en de bijbehorende details. Per gepland rapport staat er aan de rechterkant een linkje om de ingeplande e-mail weer te verwijderen.

Google Analytics geplande rapporten versturen