Google Analytics - Downloads en uitgaande links meten


Met Analytics beschik je standaard al over een hoop statistieken, echter als je downloads hebt staan op een site zoals software of PDF's dan is het handig dat je het aantal downloads ook kunt meten en dus kunt zien wat het meest gedownload wordt. Naast bestanden kan dit tevens ingesteld worden voor links naar andere websites. Er zijn twee manieren om downloads en links te meten, beide manieren hieronder beschreven.

Maak je gebruik van de Klassieke versie van Analytics dan ziet de benodigde code er anders uit. Meer informatie hierover en de juiste bijbehorende code vind je hier.

Event Tracking (Gebeurtenissen)

De eerste manier om downloads en links te meten gaat met behulp van de functie Event Tracking. De kliks worden dan niet meegeteld als paginaweergaves en vanwege onder andere deze reden heeft deze manier om te meten de voorkeur om te gebruiken. Om downloads en links te meten wordt de onderstaande code, die is opgedeeld in verschillende parameters (Categorie, Actie, Label), aan de betreffende link toegevoegd.

onclick="ga('send', 'event', 'Downloads', 'PDF', 'Verslag 2009');"


In de bovenstaande code staat als eerste een categorie, in dit geval genaamd downloads met erachter als actie 'PDF', dus het type bestand. Als laatste dan de daadwerkelijke naam (label) van het bestand. In Analytics wordt dit dan ook op deze manier weergeven. Je klikt op een categorie en je ziet dan de verschillende acties en na doorklikken de bestandsnamen, op deze manier kun je dan makkelijk een scheiding maken. Eventueel kun je hier de Actie (PDF) weglaten en als tweede de naam van het bestand noemen.

Het vervolgens toevoegen van de code aan een link gaat dan zoals hieronder:

<a href="http://www.websonic.nl/downloads/voorbeeld.pdf" onclick="ga('send', 'event', 'Downloads', 'PDF', 'Verslag 2009');"></a>


Om de statistieken te bekijken ga binnen Google Analytics naar het menu-item Gedrag en klik hier op 'Gebeurtenissen' en er verschijnen vier items. Door op Overzicht te klikken krijg je het Gebeurtenisoverzicht in beeld. Klik op 'Topgebeurtenissen' om verder te kijken.

Google Analytics downloads en uitgaande links meten

Paginaweergaves

Dan de tweede manier om downloads en links te meten. In dit geval moet er ook een code worden toegevoegd aan de betreffende link op een pagina, het verschil met de bovenstaande optie is dat met de onderstaande manier de gegevens direct worden toegevoegd onder het rapport Inhoud en dat de kliks worden geteld als Paginaweergaves.

Normaal gesproken ziet een link naar bijvoorbeeld een PDF bestand er uit zoals de code hieronder geplaatst waar het bestand in dit geval in de map genaamd Downloads staat.

<a href="http://www.websonic.nl/downloads/voorbeeld.pdf"></a>


Dan moet er een code aan de link worden toegevoegd, die ziet er als volgt uit. Als eerste is het pad genoemd gevolgd door de titel.

onclick="ga('send', 'pageview', {'page': '/documenten', 'title': 'PDF 1'});">"></a>


De volledige code ziet er dan als volgt uit:

<a href="http://www.websonic.nl/downloads/voorbeeld.pdf" onclick="ga('send', 'pageview', {'page': '/documenten', 'title': 'PDF 1'});" ></a>


In de statistieken vind je de link terug onder het item Gedrag en daarna Site-inhoud.