Google - Snelheid testen van een website


Snelheid is belangrijk voor websites, hoe sneller, hoe beter het voor je gebruikers is en daarnaast ook voor Google die er een lichtelijke obsessie qua snelheid op nahoudt. Al een tijdje bestaat er in Webmaster Tools een rapport Siteprestaties waar te bekijken is wat volgens Google de gemiddelde snelheid van je website is. Onder het overzicht staat de plugin Page Speed voor Firefox en Google Chrome waarmee je de prestaties van pagina's kunt evalueren en daarna suggesties krijgt om de laadtijd te verbeteren.

Online Tool

Deze extensie is niet langer nodig nu Google een tool online heeft gezet waarmee hetzelfde resultaat is te bereiken. Daarbij moet wel gezegd worden dat er natuurlijk al vergelijkbare tools bestaan. Page Speed Online evalueert je pagina's waarna er suggesties volgen om de laadtijd van een pagina te verbeteren.

Een handigheidje van de tool is dat je niet alleen een desktop website kunt testen maar ook de mogelijkheid hebt om een mobiele website te testen.

Pagina's testen

Een pagina testen kan op: developers.google.com/pagespeed/. Op de homepage vul je een adres in en klik daarna op de knop 'Analyze'. Nadat de test is uitgevoerd krijg je bovenaan direct een algemene score te zien met rechts eventueel de mogelijkheid om direct over te schakelen naar mobiel. Aan de linkerkant worden de suggesties getoond om de laadtijd te verbeteren, deze zijn onderverdeeld op prioriteit.

Suggesties

Tussen deze suggesties zitten in ieder geval een aantal zaken die al direct betrekkelijk zijn door te voeren zoals het gebruik van CSS Sprites. In dat geval combineer je verschillende afbeeldingen zoals iconen en pijltjes tot één grote afbeelding. Hoe je dit doet lees je in de tutorial hier. Een andere tip is het compact maken van je CSS door alle witruimte en alle comments te verwijderen. Dit is iets wat je ook kan doen met je HTML en Javascript bestanden. Maak je gebruik van Google Analytics gebruik dan de geoptimaliseerde code.