Windows XP - Windows XP Installatie uitleg


Einde ondersteuning Windows XP

Op 8 april 2014 is de ondersteuning voor Windows XP vanuit Microsoft definitief tot een einde gekomen. Indien je het oude besturingssysteem nog steeds gebruikt dan is het dringende advies om over te stappen naar een nieuwere versie van Windows.

Hieronder een overzicht van de installatie van windows XP. Het begint bij het opstarten, zorg dat je je pc zo ingesteld hebt dat de pc van cd-rom opstart. Mocht je dit niet weten kun je dit simpelweg controleren door de Windows XP cd in je speler te doen en de pc op te starten, als er geen melding komt met "druk op een toets om......." dan moet er een bios instelling gewijzigd worden zodat de pc opstart van de cd. Meestal kom je door de "del" toets in te drukken direct bij het aanzetten van de pc in de bios. Eenmaal in de bios zul je even moeten zoeken naar de bootdevices omdat dit per bios kan verschillen. Zodra je het gevonden hebt zet dan de cd-rom als eerste bootdevice. Mocht je pc nu ingesteld staan dat deze naar een diskette zoekt bij het opstarten kun je ook nog de opstartdiskettes gebruiken van Windows XP.

Hieronder word uitgegaan van een lege harddisk die nog niet gepartioneerd is. Het kan ook nog zo zijn dat je een installatie start vanuit Windows XP of vanuit Windows 98, hierin kun je dan zelf kiezen of je een upgrade of een nieuwe installatie wilt doen, volg dan de stappen die je krijgt met o.a de productcode invoer etc. de pc word dan herstart en komt dan op het punt waar het hieronder ook komt. Hieronder zie je een volledige nieuwe installatie van Windows XP.

Nu gaan we Windows installeren, start je pc op met de cd in de speler en klik op een toets zodar gevraagd word of je wilt installeren, hierna worden dan de bestanden geladen, eerst een zwart scherm dat daarna overgaat in een blauw scherm zoals hieronder.

Windows XP Installatie

Dan komt op een gegeven moment na het laden de eerste vraag met 3 opties, windows installeren, installatie herstellen of repareren, of de setup afsluiten. Druk hier vervolgens op de enter toets om door te gaan.

Windows XP Installatie

Dan beland je bij de gebruikersovereenkomst, lees deze eventueel door en druk mits je het ermee eens bent op F8 om door te gaan, gebruik de pagedown toets om naar beneden te gaan met lezen, met de escape toets beeindig je de installatie.

Windows XP Installatie

Na dat je door bent gegaan kom je in het gedeelte waarin je je harde schijf aan gaat geven, in dit geval hieronder bestaan er nog geen partities en moeten deze nog gemaakt worden, als je deze al wel hebt maar nog niet leeg kun je eventueel de partities verwijderen en 1 nieuwe c:\ partitie maken. In dit geval is er dus nog geen partitie en gaan we deze maken met een druk op de C toets. je komt in een volgend scherm waarin je de grootte van de partitie aan geeft, kies hierzelf of je alle ruimte wilt gebruiken voor de C schijf of dat je misschien nog meerdere schijven (D, E) wilt maken en of gebruiken. Druk dan op enter en de partitie is gemaakt. Als je nog meer partities wilt maken mits je ruimte nog vrij hebt daarvoor, selecteer met de pijltjestoetsen de regel "niet gepartioneerde ruimte" en druk op de C toets. Een partitie verwijderen doe je door de partitie te selecteren met de pijltjestoetsen en op de D toets te drukken om te verwijderen, klik in het volgende scherm de L toets voor het definitief verwijderen of de escape toets om dit te annuleren.

Selecteer nu de partitie waarop je de installatie wilt voortzetten en druk op enter, in dit geval is dat de C:\ partitie, je kunt er ook voor kiezen de installatie op een andere partitie te zetten.

Windows XP Installatie

Windows XP Installatie

Vervolgens komt de vraag als welk bestandssysteem je de partitie wilt formateren. In dit geval kiezen voor NTFS (snel) mede omdat dit een betere beveiliging bied.

Mocht je de hiervoor gaande stappen met partities maken niet zo doorlopen hebben omdat er al een lege partitie was (NTFS of FAT) dan zal het scherm hieronder er iets anders uit zien maar dan nog steeds met de vraag in welk bestandssysteem je de partitie wilt formateren of, echter is er dan een optie bij om geen wijzigingen aan te brengen in het huidige bestandssysteem en deze zo te laten. Heb je bijvoorbeeld een al een bestaande partitie in het bestandssysteem FAT32 dan kun je deze ook nog converteren (omzetten) naar NTFS. Achteraf na installatie omzetten naar NTFS kan eventueel ook.

FAT32 : Een afgeleide van het FAT-bestandssysteem (File Allocation Table). Hierbij worden kleinere clustergrootten en grotere volumes ondersteund dan bij het FAT-bestandssysteem, waardoor de ruimte op FAT32-volumes efficiŽnter kan worden benut.

NTFS : New Technology File System, indelingssysteem voor harddisks. Een geavanceerd bestandssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor gebruik met het besturingssysteem Windows NT/2000/XP met o.a. betere beveiligingsmogelijkheden.

Windows XP Installatie

Hier is dus de optie gekozen, "partitie formatteren als NTFS-bestandssysteem (snel). Druk nu op enter om door te gaan, en de installatie vervolgd met het eerst formateren van de partitie en dan het controleren van de partitie. Hierna worden de systeembestanden gekopieerd. Hierna word de PC geherstart.

Windows XP Installatie

Na het herstarten krijg je een beter grafisch scherm te zien met diverse verhalen over Windows XP, linksonder zie je de verwachte tijd (39 minuten) staan totdat de installatie afgerond is. Linksboven zie je de onderdelen staan die de installatie afwerkt en al klaar heeft.

Windows XP Installatie

Hij begint vervolgens met het installeren van apparaten, het kan gebeuren dat je monitor een aantal keer knippert naar zwart en weer terug.

Windows XP Installatie

Op een gegeven moment komt dan de eerste vraag weer en deze gaat over de landinstellingen, eventueel kun je deze aanpassen door op de aanpassen knop te klikken, druk anders op volgende.

Windows XP Installatie

Hier vul je vervolgens je eigen naam in plus eventueel de organisatie, deze mag je ook leeg laten, druk nu weer op volgende.

Windows XP Installatie

Het productcode venster, vul hier de productcode van je Windows XP in en druk op volgende.

Windows XP Installatie

In dit scherm vul je eventueel een computernaam in, je kunt het ook zo laten staan, eronder kun je een wachtwoord toewijzen aan de administrator account, deze mag je ook openlaten, mag je invullen. De keus is aan jouw. Druk daarna weer op volgende.

Windows XP Installatie

Datum en tijd instellen is nu aan de beurt, in principe staat dit allemaal al goed ingevuld, controleer het even en druk op volgende.

Windows XP Installatie

Nu word de installatie weer vervolgd met de netwerksoftware en krijg je na een aantal minuten het onderstaande scherm. Kies hier voor de standaard instellingen of aangepaste instellingen, normaal gesproken kun je deze zo laten staan en klik je op volgende.

Windows XP Installatie

Hierna kan de vraag komen, met de vraag werkgroep of domein, normaal gesproken kun je deze zo laten staan en druk je op volgende, deze vraag krijg je niet met de installatie van Windows XP Home edition. Hierna word de installatie weer hervat tot op een gegeven moment de pc weer herstart.

Na de herstart is de installatie bijna afgerond op een aantal kleine dingen na. Na het opstarten krijg je een melding met "Windows zal de resolutie van het beeldscherm automatisch aanpassen om de weergave van visuele elementen te verbeteren." Klik hier op OK, je krijgt een bevestigingsvraag, klik hier ook op OK.

We komen nu in de laatste stappen van de installatie en je ziet het scherm als hieronder, klik op volgende.

Windows XP Installatie

Er volgen een aantal vragen omtrend netwerk/internet volg deze stappen door, en klik steeds op volgende. Nu komt de vraag met wie deze computer gaat gebruiken, vul eventueel hier meerdere namen in, in ieder geval is de eerste gebruikersnaam noodzakelijk om in te vullen. Klik hierna op volgende.

Windows XP Installatie

Je krijgt nu een bedankscherm waar je alleen nog op volgende kunt klikken, de installatie is zo afgerond. Installeer eenmaal in Windows eventueele aanvullende drivers voor videokaart, printers etc. Wat nog wel even belangrijk is, het kan zijn dat je een Windows XP installatie inclusief service pack 1, of inclusief service pack 2 hebt geinstalleerd. Zorg dat je de laatste service pack installeert, om nu te controleren welke service pack je hebt ga naar start >> rechtermuisknop op Deze computer en kies eigenschappen, je kunt hier zien op het tabblad algemeen onder het kopje systeem welke service pack geinstalleerd is, is er nog geen 1 geinstalleerd. Installeer dan de alsnog de service packs. De installatie van Windows XP zelf is nu voltooid.

Windows XP Installatie