Windows Vista - Zelfuitpakkend archief maken (.exe)


Windows Vista kent een verborgen programma in de Windows map waarmee het mogelijk is eigen .exe bestanden te maken om zo een zelfuitpakkend archief te maken. Dit programma zit overigens ook in Windows XP en werkt op dezelfde manier. Hiermee kun je dan bestanden plaatsen in het archief zoals bijvoorbeeld met Winrar of Winzip, voordeel is dat de ontvanger deze dan eenvoudig kan uitpakken/installeren.

Het programma heeft de naam "IExpress 2.0" en staat in de Windows map op de installatie schijf. Navigeer via de verkenner naar de Windows map en ga hier naar de System32 map. Zoek hierin iexpress.exe op en klik hier met de rechtermuisknop op. Kies dan voor de optie "Als administrator uitvoeren".

Het programma start dan op met het welkomstscherm wat wel geheel in het Engels is. Standaard staat in het venster de optie "Create new Self Extraction Directive file" geselecteerd. Om een nieuw archief te maken laat deze optie aanstaan. De tweede optie eronder kun je eerder gemaakte archieven openen en aanpassen. Druk dan op volgende.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

In het tweede scherm wordt het doel van het te maken archief gevraagd. Met de eerste optie kun je een .exe bestand automatisch laten opstarten bij de ontvanger na het uitpakken van het archief. Met de tweede optie "Extract files only", die in dit geval wordt gekozen worden bestanden automatisch uitgepakt. Druk dan weer op Volgende.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Dan komt er de vraag wat de naam van het bestand/archief gaat worden. Deze naam zal worden getoond in eventuele dialoog vensters tijdens het gebruik van het archief. Geef hier een naam op en klik op volgende.

In dit scherm heb je de mogelijkheid om zo'n dialoog venster in te stellen. Dit venster is bedoeld om een extra bevestiging in te bouwen of de gebruiker door wil gaan met het uitpakken. Als je een eigen bericht wilt meegeven aan de gebruiker van het archief dan selecteer je de optie "Prompt user with:" en vul eronder je eigen bericht in en druk weer op volgende.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Het scherm wat volgt geeft de mogelijkheid om een licentie toe te voegen aan het archief. Hier kun je als je wilt een .txt (kladblok) met tekst aan het bestand toevoegen. In dit geval niet en druk op volgende waar je dan bij de belangrijkste stap uitkomt, het toevoegen van bestanden. Druk in het venster op de "Add" knop om bestanden toe te voegen. Als je klaar bent met toevoegen klik je op volgende.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Dan komt het venster met de vraag hoe het installatieprogramma getoond moet worden, laat dit in principe op Default staan en klik op volgende. Dan opnieuw de mogelijkheid om een dialoogvenster toe te voegen, ditmaal waarneer de gebruiker klaar is met het uitpakken van het archief. Vul hier eventueel een eigen bericht in.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Na het drukken op volgende de vraag waar je het bestand dat je aan het maken bent wilt opslaan. Klik op de knop "browse" om een locatie naar wens te kiezen en geef in het venster wat dan opent ook een naam op voor het bestand. Druk dan op volgende.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

In dit venster de keus om een SED bestand op te slaan. Dit bestand bevat de gegevens van het archief waarmee het mogelijk is later bestanden toe te voegen of te verwijderen. Dit open je dan zoals gezegd in de eerste stap. Wil je dit niet klik dan op "Don't save" en klik volgende.

Dan ben je klaar om het archief te maken, druk op volgende onderaan het scherm en het comprimeren begint. Dan volgt er een overzichtsscherm waarin staat dat het proces is afgerond en het bestand staat klaar op de eerder gekozen locatie. Het bestand is nu een .exe bestand dat je kunt gebruiken en uitpakken. Hieronder zie je dan hoe het er ongeveer uitziet.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Als je nu het bestand opstart krijg je het dialoogvenster zoals ingesteld in bovenstaande stappen.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Na deze bevestiging gaat het uitpakken verder met de vraag aan de gebruiker waar hij de ingepakte bestanden wilt opslaan.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)

Daarna worden de bestanden uitgepakt.

Zelfuitpakkend archief maken (.exe)