Windows Vista - Windows prestatie index


Windows Vista geeft een totaalscore aan de hardware van je PC en geeft scores aan vijf aparte onderdelen, hoe hoger het getal hoe beter je PC presteert. De totaalscore ofwel basiscore is een samenvattende score gebaseerd op alle vijf aparte onderdelen van je PC. De vijf onderdelen bestaan uit de processor, het geheugen (RAM), grafisch, grafische weergave voor spellen en de harde schijf. Aan de hand van deze scores kun je dan bekijken welk onderdeel het slechts presteert en eventueel te vervangen. De scores geven over het algemeen een goede weergave van de prestaties van de PC.

Dan is er een indicatie gekoppeld aan de scores aan wat nodig is om bepaalde dingen te kunnen doen, dit is in het kort als volgt. Dit is te verdelen in twee lijstjes die hieronder staan. Het eerste lijstje is gericht op de scores van de vijf onderdelen apart, in welke situatie welk onderdeel het hoogst moet scoren. Het tweede lijstje eronder gaat over de basisscore en wat de PC dan moet kunnen.

De onderdelen

 • Kantoor
  Voor kantoor doeleinden waarmee de PC voornamelijk wordt gebruikt voor het office pakket zoals Word en Excel, e-mail en internet is dan zijn hogere scores voor processor en het geheugen het belangrijkst. Een score van 2 of hoger is meestal voldoende voor de harde schijf en grafisch.
 • Spellen en grafische toepassingen
  Voor spellen en grafische toepassingen zoals videobewerking dan zijn hoge scores belangrijk voor het RAM geheugen, grafisch, grafische weergave voor spellen. Een score van 3 of hoger is meestal voldoende voor de CPU en harde schijf.
 • Windows Media Center
  Gebruik van Media Center voor geavanceerde multimediatoepassingen zoals het opnemen van HDTV programma's dan zijn hogere scores belangrijk voor CPU, harde schijf en grafisch. Scores van 3 of hoger is voldoende voor het geheugen en grafische weergave voor spellen.

De basisscore

 • Basisscore 1 of 2
  PC's met een score van 1 of 2 zijn meestal voldoende voor op kantoor voor het office pakket zoals Word en Excel, e-mail en internet. Een PC met deze score is meestal niet krachtig genoeg voor het glazige Aero Glass thema of geavanceerde multimediamogelijkheden
 • Basisscore 3
  Met een score van 3 is het mogelijk om het glazige Aero Glass thema te draaien en een groot aantal functies van Windows Vista. Geavanceerdere toepassingen als het afspelen van HDTV inhoud kan problemen geven.
 • Basisscore 4 of 5
  PC met deze score kan in principe alles aan van de functies van Windows Vista zoals het afspelen van HDTV inhoud maar ook andere geavanceerde intensieve toepassingen.

Prestaties bekijken

Om nu deze score op te vragen ga je naar Start >> Configuratiescherm >> Systeem en onderhoud en klik je op de optie Hulpprogramma voor en informatie over prestaties.

Je krijgt hier dan direct het overzicht van je PC en wat de scores zijn.

Windows prestatie index

Aan de linkerkant van het scherm staan meerdere opties die hier verband mee houden. Zo kun je Schijfopruiming starten en is er een optie Geavanceerde hulpprogramma's. 1 van de opties hieronder is het maken van een statusrapport over je PC. Hiermee ontdek je gauw of er problemen zijn met bijvoorbeeld de hardware. Een hardeschijf die bijna op z'n laatste loodjes loopt wordt hierop vermeld.

Een andere optie onder de Geavanceerde hulpprogramma's is het aanpassen van de weergave van Windows. Klik dan op "Weergave en prestaties van Windows aanpassen". en deze te optimaliseren op Beste Weergave of Beste Prestaties.

Windows prestatie index