Windows Vista - Windows DVD Maker


DVD's maken van bijvoorbeeld foto's en zo een slideshow met thema te maken voor op TV is vrij eenvoudig met Windows DVD Maker. Met DVD maker kun je aan de hand van een eenvoudige wizard makkelijk DVD's maken van in dit geval foto's. Een slideshow waarin je diverse opties zelf kunt aangeven, de tijd tussen de foto's, de volgorde etc. Foto's zijn ook te combineren met filmpjes. Je kunt uit verschillende menu's kiezen waar je DVD mee opstart etc. Hieronder de stappen van het maken van een DVD met afbeeldingen doorgenomen. Windows DVD Maker is overigens niet aanwezig in de Business versie van Windows Vista.

Introductie

Om DVD Maker te starten ga je naar Start >> Alle programma's en klik je op Windows DVD Maker en het introductiescherm verschijnt. Klik onderaan op Foto's en Video's selecteren.

Windows DVD Maker

Inhoud selecteren

Dit is het belangrijkste scherm want hier selecteer je de inhoud. Ga bovenin in de werkbalk naar "Items toevoegen" om afbeeldingen of video's toe te voegen. Onderin in de balk zie je de extra opties. Linksonder hoe vol de DVD nu is. Verder naar rechts vul je een titel in van de DVD die standaard is ingevuld met de datum.

Windows DVD Maker

In dit zelfde scherm rechtsonderaan staat een "opties" knop. Hierin zijn aanvullende opties in te stellen waaronder de videoindeling en de verhouding van het beeld. Klik hierop om dit eventueel aan te passen naar wens. Als je klaar bent met selecteren van de inhoud klik je rechtsonderin op Volgende.

Opties DVD

Dan volgt het overzichtscherm met de instellingen voor de DVD. Eerst de opties bovenin de menubalk. Door op bestand te klikken kun je het project opslaan en hier later mee verder gaan. Door op Voorbeeld te klikken zie je een gegeneerd voorbeeld van de DVD zoals hij in de speler eruit gaat zien.

Windows DVD Maker

Dan de optie Menutekst. Klik hierop en verander hier dan het lettertype van de tekst en de Titel van de schijf, titels van de knoppen zoals "afspelen" en eventueel commentaar. Daarna klik je onderaan op Tekst wijzigen om de instellingen te bewaren.

Windows DVD Maker

Naast de optie Menutekst staat de optie Menu aanpassen. Klik hierop om het menu van de DVD in te stellen. Als eerst kun je bovenaan weer het lettertype instellen die voor de tekst wordt gebruikt. Daaronder diverse opties voor voor en achtergrond video die je kunt instellen door op bladeren te klikken. Dan de mogelijkheid om Audio in te stellen voor je Menu. Hier zet je dan een achtergrond geluid bijvoorbeeld een Mp3 bestand.

Daaronder als laatst de knoppen van de scenes die je kunt wijzigen naar wens. Rechts staat direct een voorbeeld hiervan. Als je klaar bent klik je onderin op Stijl wijzigen.

Windows DVD Maker

De laatste knop bovenin de menubalk is "Diavoorstelling" waar de opties inzitten voor de slideshow. Klik hierop om daar naar toe te gaan. Dan als eerst de achtergrond muziek tijdens de voorstelling. Onder het vlak staat de Muziekduur zodra je nummers hebt geselecteerd. Eronder staat de duur van de Diavoorstelling. Zo kun je er dus voor zorgen dat er lang genoeg muziek opstaat tijdens de voorstelling.

Door op de knop Muziek toevoegen te klikken stel je meerdere Mp3 bestanden in. Dan komt ook de optie vrij "Lengte van diavoorstelling aanpassen aan muziekduur". Selecteer je dit wordt de diavoorstelling aangepast aan de muziek en wordt de tijdsduur tussen foto's daarop aangepast. Anders stel je een eigen tijdsduur in. Eronder als laatst kies je het overgangseffect tussen de foto's.

Windows DVD Maker

Dan weer terug in het hoofdscherm is er nog 1 optie om in te stellen en die staat aan de rechterkant. Dit zijn standaard menustijlen, kies hier een gewenst menu. Dan als alles is ingesteld kun je gaan branden. Druk op de knop Branden onderin en de DVD zal klaargemaakt worden. Deze is dan weer af te spelen op de TV.