Windows Vista - Toestemmingen uitschakelen (UAC)


Beheerdersrechten in Vista zijn nogal aangepast. Voordat je bijvoorbeeld een toepassing kunt installeren krijg je nu eerst een melding met de vraag of je toestemming geeft om het programma rechten te geven zodat het programma geinstalleerd kan worden. Ook krijg je meldingen als je naar bepaalde onderdelen in Windows Vista gaat of bepaalde onderdelen in het configuratiescherm. Dit heet het gebruikersaccountbeheer (UAC, User Account Control) en hiermee voorkom je dus dat ongemachtigde wijzigingen aan je PC worden aangebracht. Een voorbeeld van een vraag voor toestemming hieronder.

Toestemmingen uitschakelen (UAC)

Maar nu is het zo dat het soms irritant kan zijn om steeds maar toestemming te moeten geven. Mocht je helemaal hysterisch van deze meldingen worden dan zijn de meldingen ook uit te schakelen, dit is opzich niet aanbevolen in verband met de beveiliging van je PC maar het is wel mogelijk.

Ga naar Start en klik op het Configuratiescherm. Klik dan op het kopje "Gebruikersaccounts en ouderlijk toezicht" en klik vervolgens in het nieuwe scherm op "Gebruikersaccounts". Eenmaal in het venster klik je dan op "Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen".

Toestemmingen uitschakelen (UAC)

Je krijgt dan de welbekende melding waar het hier omgaat. Geef toestemming om door te gaan en je beland in het volgende venster. Schakel hier dan het vinkje uit voor "Gebruiker Gebruikersaccountbeheer (UAC) om uw computer beter te beveiligen". Druk op OK en er verschijnt een melding dat de PC herstart moet worden om de wijzigingen door te voeren. Kies hier voor het opnieuw opstarten direct, of de knop om later opnieuw op te starten. De meldingen zijn nu uitgeschakeld. Om dit later weer in te schakelen doe je hetzelfde.

Toestemmingen uitschakelen (UAC)

Systeemconfiguratie

Het is ook mogelijk om Gebruikersaccountbeheer op een andere manier uit te schakelen. Ga hiervoor naar Start en klik op Alle programma's en ga naar Bureau-accessoires. Klik hier dan op Uitvoeren, typ msconfig en druk op OK om de Systeemconfiguratie te openen. Klik hier dan op het tabblad "Hulpprogramma's".

Zoek hier in de lijst dan de vermelding, Gebruikersaccountbeheer uitschakelen op en selecteer deze. Druk dan op de knop Starten rechtsonder en herstart de PC. Gebruikersaccountbeheer is dan uitgeschakeld. Via de bovenstaande stappen schakel je op dezelfde manier Gebruikersaccountbeheer weer in, echter selecteer dan in de lijst "Gebruikersaccountbeheer inschakelen" en druk op Starten.

Toestemmingen uitschakelen (UAC)