Windows Vista - Toestemmingen scherm aanpassen (UAC) (Alleen Business en Ultimate)


Zoals in een andere tip ook staat vermeld krijg je voordat je bijvoorbeeld een toepassing kunt installeren eerst een melding met de vraag of je toestemming geeft om het programma rechten te geven zodat het programma geinstalleerd kan worden. Ook krijg je meldingen als je naar bepaalde onderdelen in Windows Vista gaat of bepaalde onderdelen in het configuratiescherm. Een afbeelding van de vraag zie je hieronder.

Toestemmingen scherm aanpassen (UAC)

Nu is het zo dat elke keer als deze melding met de toestemmingsvraag komt Windows overschakeld naar een beveiligd bureaublad waarmee je verder niets kunt dan alleen de beslissing maken. Het scherm wordt dan donkergrijs gemaakt met de melding wel in volle kleuren in het midden waar je dus alleen op kunt klikken. Dit is natuurlijk met oog op virussen en spyware maar buiten dit kan dit toch vervelend zijn steeds.

Dit is zodanig (Alleen in de Business en Ultimate versie) aan te passen dat je wel de vraag krijgt maar niet overschakeld naar het beveiligde bureaublad met de donkere achtergrond.

Om dit nu in te stellen ga naar Start >> Alle programma's >> Bureau-accessoires >> Uitvoeren. Type hierin "gpedit.msc" en druk op OK. Dan opent het Groepsbeleid venster. Onder Computerconfiguratie klik op het pijltje voor Windows Instellingen, dan op het pijltje voor Beveiligingsinstellingen, dan op het pijltje voor Lokaal beleid en als laatst op Beveiligingsopties. Er verschijnt nu een lijst aan de rechterkant met instellingen.

Toestemmingen scherm aanpassen (UAC)

Aan de rechterkant zoek de regel op "Gebruikersaccountbeheer: naar het beveiligd bureaublad overschakelen tijdens het vragen om benodigde bevoegdheden." Klik hierop om de opties hiervan te openen. Er opent een venster met de opties. Klik hier op het rondje voor "Uitgeschakeld" om de beveiligde achtergrond uit te schakelen. Klik dan op OK en sluit het Groepsbeleid. De meldingen zijn nu aangepast zonder de donkere achtergrond.

Toestemmingen scherm aanpassen (UAC)