Windows Vista - Toegankelijkheidscentrum


De gebruikers optimalisatie van Windows Vista is samengevat in het Toegankelijkheidscentrum. Zo kun je Vista laten optimaliseren voor als je wat slechtere ogen hebt, het contrast verhogen, het vergrootglas gebruiken, het schermtoetsenbord etc. De verteller is een optie om onderdelen voor te laten lezen wat je dan hoort over je boxen. Al dit is te regelen in het Toegankelijkheidscentrum.

Het Toegankelijkheidscentrum bereik je door te gaan naar Start >> Configuratiescherm en dan klik je op het kopje "Toegankelijkheid" en vervolgens op Toegankelijkheidscentrum.

Overigens kom je bij het navigeren naar het Toegankelijkheidscentrum ook de optie "Speech recognition" tegen. Dit is echter niet beschikbaar in Windows Vista Nederlands. Dit is wel beschikbaar in o.a. de Engelse versie.

Toegankelijkheidscentrum

Bovenaan in het scherm zie je vier eerste opties.

Vergrootglas

Door op "Vergrootglas starten" te klikken komt deze tevoorschijn en krijg je bovenin het scherm een vergroting te zien. Met het starten van de vergrootglas komen ook de opties tevoorschijn. Dit schermpje is standaard geminimaliseerd en staat in je taakbalk. Klik hierop om te activeren. In dit kleine schermpje stel je o.a. de schaal in en wat het vergrootglas moet volgen, wat in dit geval de muis is.

Toegankelijkheidscentrum

Schermtoetsenbord

Een andere optie hier is het Schermtoetsenbord. Start deze door op "Schermtoetsenbord starten" te klikken. Het kleine toetsenbordje komt dan tevoorschijn en is direct te gebruiken.

Toegankelijkheidscentrum

Meldingen

De laatste optie die hier besproken wordt is het instellen van Visuele meldingen in te schakelen als alternatief voor de geluiden van Windows. In het hoofdscherm van het Toegankelijkheidscentrum zoek je onderaan de optie "Tekst of visuele elementen in plaats van geluiden gebruiken" en klik hierop.

Toegankelijkheidscentrum

Zodra je hier opklikt kom je in het scherm met de instellingen. Klik als eerst het vinkje aan voor "Visuele waarschuwingen in plaats van geluiden gebruiken". Vervolgens selecteer je de manier waarop je deze visuele waarschuwingen wilt krijgen. Meerdere opties hier mogelijk, waaronder de titelbalk van het actieve venster laten knipperen en het gehele venster laten knippen of het bureaublad laten knipperen.

Toegankelijkheidscentrum