Windows Vista - Tijd instellen voor afsluiten Windows


Normaal gesproken als je naar Start gaat en dan op afsluiten klikt wordt Windows direct afgesloten. Het is echter ook mogelijk om hieraan een tijd mee te geven voordat de PC afsluit bijvoorbeeld in het geval dat je nog iets automatisch wilt laten afronden. Om de PC na een bepaalde tijd zelf af te laten sluiten ga naar Start en klik op Alle programma's. Klik hier dan op Bureau-accessoires en klik daarna op Uitvoeren.

Hier kun je dan de onderstaande regel typen, vervang hier dan 00 voor het aantal seconden voordat Windows moet afsluiten, wat in dit geval 1 minuut is.

shutdown.exe -s -t 60


Dit zelfde kun je ook instellen voor het afmelden bij Windows en het herstarten van Windows.

shutdown.exe -l -t 00
shutdown.exe -r -t 00


Het werkt overigens ook door de bovenstaande regel in te voeren in het zoekveld van Windows, ook is de tip toepasbaar op Windows XP.

Aansluitend hierop is het mogelijk om zelf snelkoppelingen te maken op het bureaublad. Met deze snelkoppelingen kun je dan de PC snel afsluiten zoals beschreven in de tip: Afsluit/Afmelden/Herstarten snelkoppelingen maken op het bureaublad. Hier wordt gebruik gemaakt van dezelfde code en zodoende kun je aan deze snelkoppelingen ook een tijd meegeven zoals hierboven.

Tijd instellen voor afsluiten Windows