Windows Vista - Systeemherstel starten / uitschakelen


Systeemherstel, wellicht bekend uit Windows XP is de optie om terug te gaan en de PC te herstellen naar een eerder tijdstip. Op deze manier zijn bepaalde wijzigingen binnen Windows Vista te herstellen die na installatie van een update / driver / programma zijn toegepast waardoor bijvoorbeeld Windows niet goed meer functioneerd. Het uitvoeren van Systeemherstel heeft geen invloed op je eigen bestanden als foto's of muziek. Het is ook niet te gebruiken om eigen bestanden te herstellen die beschadigd zijn.

Standaard staat Systeemherstel ingeschakeld en worden er automatische herstelpunten aangemaakt waar naar je terug kunt herstellen. Dit is ook handmatig in te stellen.

Om nu naar de opties te gaan van Systeemherstel ga je naar Start en klik met de rechtermuisknop op Computer en kies eigenschappen. Klik dan in de linkerbalk op "Geavanceerde systeeminstellingen".

Systeemherstel starten / uitschakelen

Zodra je hierop klikt opent een nieuw scherm. Klik hierin op het tabblad Systeembeveiliging om de opties van Systeemherstel te openen.

Systeemherstel uitvoeren

Dan als eerste het starten van Systeemherstel. Vrij bovenaan staat een knop Systeemherstel. Klik hierop om te openen.

Systeemherstel starten / uitschakelen

In de wizard die nu opent zijn er twee mogelijkheden. Windows geeft zelf een aanbevolen herstelpunt aan die standaard geselecteerd is met daaronder de datum en de reden van het gemaakte herstelpunt toen. Eronder staat de optie "Een ander herstelpunt selecteren". Selecteer deze optie als je een ander punt wilt gebruiken om te herstellen. Als je deze optie selecteert en op volgende klikt komt er een lijst tevoorschijn met een overzicht van de gemaakte herstelpunten. In dit geval even verder met het aanbevolen herstelpunt.

Systeemherstel starten / uitschakelen

Druk dan op volgende en de bevestiging volgt. Door onderaan op voltooien te klikken zal het herstellen beginnen en de PC herstart worden.

Herstelpunten maken

In het beginscherm met de opties is de mogelijkheid om zelf herstelpunten te maken. Druk onderaan op de knop "Maken" om te beginnen.

Systeemherstel starten / uitschakelen

Er opent een scherm waarin gevraagd wordt een naam te geven aan het herstelpunt. Vul hier een gewenste naam of omschrijving in en druk op de knop Maken. Het herstelpunt zal nu worden gemaakt.

Systeemherstel starten / uitschakelen

Systeemherstel uitschakelen

Als laatste het uitschakelen van Systeemherstel, dit gaan heel eenvoudig. In het scherm met de optie zie je een overzicht van de harde schijven aanwezig op de PC. Voor de schijf met de Windows installatie staat een vinkje. Klik dit vinkje weg om uit te schakelen.

Systeemherstel starten / uitschakelen

Zodra je het vinkje weghaald zal er gevraagd worden om een bevestiging. Druk daarin op de knop "Systeemherstel uitschakelen" om dit te doen. Later inschakelen doe je weer door het vinkje terug te plaatsen voor de Windows schijf.

Systeemherstel starten / uitschakelen