Windows Vista - Ouderlijk toezicht: Webfilter


De functie Ouderlijk toezicht geeft onder andere de mogelijkheid om een webfilter te gebruiken. Hiermee blokkeer je bijvoorbeeld het downloaden van bestanden, en bijvoorbeeld pornografische websites.

Daarnaast zijn er nog andere opties in te stellen via Ouderlijk toezicht die je vind in andere tips en onder meer bereikt via onderstaande links.

Ouderlijk toezicht Inleiding
Ouderlijk toezicht: Tijdslimieten instellen
Ouderlijk toezicht: Spellen blokkeren
Ouderlijk toezicht: Programma's blokkeren

De optie Windows Vista Web filter. Om dit in te stellen ga je naar Start >> Configuratiescherm. In het Configuratiescherm klik op de optie "Ouderlijk toezicht voor elke gebruiker instellen". Selecteer hier het account om beperkingen op in te stellen. Een overzichtsscherm opent. Als eerst zet je de optie onder het kopje Ouderlijk toezicht op Ingeschakeld om de beperkingen te kunnen in stellen.

Ouderlijk toezicht: Webfilter

Webfilter

Klik dan eronder op de optie "Windows Vista Web Filter".

Ouderlijk toezicht: Webfilter

Dan komen de opties van de webfilter allemaal tevoorschijn. Standaard staat bovenaan de optie aan "Bepaalde websites of inhoud blokkeren". Laat dit aanstaan om de extra opties in te stellen.

Websites blokkeren

Websites toestaan of niet. De eerste optie geeft de mogelijkheid om een lijst met websites te maken die ofwel geblokkeerd worden ofwel alleen bezocht mogen worden.

Klik dan op de regel "De lijsten met toegestande en geblokkeerde websites bewerken".

Ouderlijk toezicht: Webfilter

In het scherm wat volgt dan de keus, bovenin vul je het adres van de website in die je wilt toestaan of blokkeren. Als je deze ingetypt hebt klik je of op de knop Toestaan of Blokkeren naar wens. Als je nu een lijst maakt met alleen toegestane websites plaats dan een vinkje onderaan voor "Alleen websites toestaan die zich in de lijst met toegestane websites bevinden". Druk als je alles ingesteld hebt op OK om terug te gaan naar het hoofdscherm.

Ouderlijk toezicht: Webfilter

Webinhoud automatisch blokkeren

Het automatisch blokkeren van webinhoud staat standaard ingesteld op het niveau Normaal. Wil je dit niet gebruiken zet dan een vinkje voor Geen om dit uit te schakelen. Wil je dit wel gebruiken heb je de keus uit de volgende opties.
  • Hoog
    Sites voor kinderen bevatten inhoud die kinderen kunnen begrijpen en gebruiken, en die geschikt voor ze is. Het taalgebruik van kindersites is doorgaans gericht op acht- tot twaalfjarigen en de gepresenteerde ideeŽn zijn toegankelijk voor kinderen van dat niveau. Wanneer u dit niveau kiest, mogen uw kinderen kindersites bezoeken en alle websites die u aan de lijst van toegestane websites toevoegt.
  • Gemiddeld
    Met dit niveau worden websites gefilterd op basis van het type webinhoud dat ze bevatten. Op die manier kan uw kind kennismaken met de veelheid aan informatie die op internet beschikbaar is, maar geen ongepaste inhoud bekijken. Controleer het online activiteitsrapport om te zien welke sites uw kind heeft bezocht of heeft geprobeerd te bezoeken. Zie Activiteitsrapporten voor Ouderlijk toezicht instellen voor meer informatie over activiteitsrapporten.
  • Aangepast
    Met dit niveau worden websites gefilterd op basis van de inhoudscategorieŽn, maar kunt u daarvoor meer inhoudstypen gebruiken.
Door hier op Aangepast te klikken krijg je een overzicht met mogelijkheden van blokkeren. Plaats vinkjes voor de onderdelen die je wilt blokkeren.

Ouderlijk toezicht: Webfilter

Downloaden blokkeren

Als laatste de mogelijkheid om het downloaden van bestanden tegen te gaan en deze mogelijkheid te blokkeren. Plaatst dan een vinkje voor "Downloaden van bestanden blokkeren". Als je dit nu allemaal hebt ingesteld klik je op de Ok knop onderaan.

Ouderlijk toezicht: Webfilter