Windows Vista - Knipprogramma (Snipping tool)


Met de Knipprogramma tool kun je op diverse manieren screenshots maken van bijvoorbeeld het scherm of een gedeelte van een venster. Start het Knipprogramma door naar start te gaan en dan alle programma's te kiezen. Ga nu naar Bureau-accessoires en klik op het Knipprogramma. Je scherm wordt dan direct geheel wit en in het midden verschijnt het venster van het Knipprogramma. Sleep met de linkermuisknop over een gedeelte van je scherm waarvan je een screenshot van wilt maken. Zodra je de muis loslaat wordt het geselecteerde gedeelte geopent in een bewerkvenstertje.

Op deze manier maak je snel, middels een eigen selectie een screenshot. Echter kan het ook anders door op het kleine pijltje naast de knop "Nieuw" binnen het Knipprogramma te klikken. Je krijgt hier dan een viertal opties te zien, Vrije vorm knipsel, Rechthoekig knipsel (standaard), Venster knipsel en Volledig scherm knipsel. Op deze manier kun je dan je screenshot verfijnen. Bijvoorbeeld door Venster knipsel te kiezen kun je daarna met de muis gewoon het venster selecteren waarvan je een screenshot wilt maken. Je hoeft dan geen selectie te slepen.

Knipprogramma

Knipprogramma

Je hebt de beschikking binnen de tool over een aantal bewerkopties. Je kunt de afbeelding direct opslaan maar ook kun je met de gele marker een gedeelte van het plaatje markeren of met de gum een gedeelte wissen. Met de pen kun je tekenen in het plaatje.

Knipprogramma

Standaard wordt er op het moment dat de tool actief is een witte overlapping geplaatst over het scherm. Deze is uit te schakelen via de opties, ga hiervoor bovenin het programma Extra en klik op Opties. Schakel dan hier het vinkje uit voor "Overlappend scherm weergeven wanneer knipprogramma actief is".

Knipprogramma