Windows Vista - Ultimate Extra: Windows DreamScene


Alleen voor de Ultimate versie van Windows Vista worden speciale aanvullingen / extra's gemaakt door Microsoft die binnenkomen via het update centrum. Een Extra die daar onder valt is de functie Windows DreamScene. Dreamscene geeft een mogelijkheid om filmpjes als achtergrond te gebruiken van je bureaublad in plaats van een statische afbeelding zoals je dat gewend bent/was.

Zodra een Extra beschikbaar is zal daar een icoon rechtsonder in de taakbalk tevoorschijn komen net als deze tevoorschijn komt als er nieuwe updates beschikbaar zijn. De Extra's worden standaard niet geinstalleerd. Mocht je dit nu gemist hebben en willen controleren of er Extra's zijn kan dit natuurlijk ook. Ga naar Start >> Configuratiescherm en klik op Systeem en onderhoud. Klik dan in het volgende scherm op Windows Update. In het scherm wat volgt zal dan gemeld worden of er Extra's beschikbaar zijn voor de Ultimate versie waaronder DreamScene. Wellicht dat er nog staat dat deze niet beschikbaar is, klik dan in het linkermenu op "Naar updates zoeken" om de update binnen te halen.

In Windows Update klik onder de Ultimate Extra's op de knop "Beschikbare updates weergeven". Plaats nu een vinkje voor DreamScene die in de lijst staat en klik op de knop Installeren. Na installatie zal de PC dan moeten herstarten.

Na de herstart is DreamScene geinstalleerd en kun je video's als bureaubladachtergrond laten afspelen. Standaard zitten er drie video's bijgeleverd maar je kan natuurlijk ook video's naar eigen wens gebruiken. Om dit nu in te stellen doe het volgende.

Klik ergens op je bureaublad met de rechtermuisknop. Kies dan de optie "Aan persoonlijke voorkeur aanpassen". In het scherm klik je dan op de optie, Bureaubladachtergrond. Een venster opent. Klik dan op "Afbeeldingen" en kies in het uitschuifmenu "Voorbeelden van video's". Via de knop bladeren kun je eventueel je eigen video's opzoeken en instellen.

Ultimate Extra: Windows DreamScene

Als je op Voorbeelden van video's hebt geklikt krijg je een drietal video's te zien. Klik op 1 en deze wordt ingesteld als bureaubladachtergrond.

Ultimate Extra: Windows DreamScene

Daarnaast zul je ook zien dat er een extra knop is bijgekomen in het rechtermuisknop menu. Als je met de rechtermuisknop op een filmpje klikt heb je de sneloptie "Als bureaubladachtergrond gebruiken". Door hierop te klikken stel je direct deze video in als achtergrond op je bureaublad.

Ultimate Extra: Windows DreamScene

Op deze manier heb je eens een andere achtergrond op je bureaublad. Een aantal voorbeelden van andere DreamScene scenes zie je hier

Je vindt overigens alle officiele DreamScene video's in de Windows Map en vervolgens de map Web. Hier staan ook alle Windows Vista wallpapers.

C:\Windows\Web\Windows DreamScene
C:\Windows\Web\Wallpaper