Windows Vista - Extra taakbalk met RocketDock


Het programma RocketDock geeft de mogelijkheid om een extra taakbalk (dock) in Windows te installeren, deze kan als aanvulling op de snel starten werkbalk gebruikt worden of gewoon als extra taakbalk. In het dock plaats je snelkoppelingen naar programma's die je op deze manier snel kunt opstarten. De dock is vergelijkbaar met de dock zoals die bestaat in Mac OS X. Het downloaden kan via de onderstaande link. De download is geheel in het Nederlands en de meest recente versie vindt je op de website van RocketDock. Na het installeren kun je RocketDock starten via Start, Alle programma's, RocketDock. Standaard verschijnt RocketDock dan bovenaan het venster zoals hieronder in de afbeelding met een aantal standaard iconen. Door op een icoon met de rechtermuisknop te klikken kun je deze verwijderen.

Extra taakbalk met RocketDock

Je kunt ook zelf de positie bepalen waar RocketDock geplaatst. Dit kan zijn links, rechts, boven en onder. Dit bepaal je door met de rechtermuisknop op RocketDock te klikken en dan te kiezen voor Schermpositie. Ook kun je via het rechtermuisknop RocketDock automatisch laten verbergen zoals dat ook kan met de taakbalk van Windows Vista op het moment dat deze niet wordt gebruikt.

Standaard is het niet ingesteld dat RocketDock automatisch opstart. Klik opnieuw met de rechtermuisknop op RocketDock en kies voor Dock instellingen. In het venster dat opent is direct de eerste optie er om het Dock automatisch op te laten starten. Hier kun je dan ook direct meer instellingen regelen. Zo is het thema aan te passen via het menuitem stijl en is ook de positie te verfijnen evenals de doorzichtigheid van de iconen.

Extra taakbalk met RocketDock

Via het menuitem Positie is te bepalen of het Dock altijd bovenop ligt, dus altijd over alle vensters heen ligt en zodoende zichtbaar is, dit stel je in onder positionering.

Extra taakbalk met RocketDock

Via het rechtermuisknopmenu kun je makkelijk een item toevoegen maar ook het slepen van een icoon in de balk is mogelijk. Hieronder een kleine video van RocketDock.