Windows Vista - Commandprompt (Opdrachtprompt) snel openen op een pad


Command prompt starten vanaf de goede locatie kan heel snel. Normaal start je de command prompt in de gebruikers map en moet je dan met commandos navigeren naar de goede map waar je naar toe wilt. Dit kan sneller. Als je in Windows zelf alvast naar de goede map navigeert en de map voor je hebt in Windows Verkenner houdt dan shift ingedrukt op je toetsenbord en klik met de rechtermuisknop op de map. Er is nu een extra optie in je rechtermuisknop menu genaamd "Opdrachtvenster hier openen". Klik hierop en de Command Prompt opent op die locatie.

Commandprompt (Opdrachtprompt) snel openen op een pad

Als aanvulling hierop is het ook mogelijk om het zo in te stellen dat de menuoptie altijd beschikbaar is in het rechtermuisknop menu. Ga hiervoor naar Start en klik op Alle programma's. Kies dan voor Bureau-accessoires en kies voor Uitvoeren. Typ dan Regedit en klik op OK.

Binnen de register editor navigeer naar de volgende sleutels,

HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\cmd
HKEY_CLASSES_ROOT\Drive\shell\cmd
HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell\cmd


Verwijder bij alle sleutels aan de rechterkant de waarde "Extended" door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Verwijderen. Herstart dan de PC en de optie is altijd beschikbaar binnen het rechtermuisknopmenu.

Commandprompt (Opdrachtprompt) snel openen op een pad