Windows Vista - Automatisch herstarten na installatie updates voorkomen


Windows Vista heeft als eigenschap dat als het noodzakelijk is, Windows zelf de computer gaat herstarten na de installatie van updates om de installatie te voltooien. Er verschijnt dan een venster in beeld die aftelt voordat er automatisch opnieuw wordt opgestart. Nu is deze melding tijdelijk op het moment zelf uit te schakelen, echter is het ook mogelijk via het register om deze automatische herstart helemaal uit te schakelen.

De onderstaande tip geldt ook voor Windows XP.

Voor Windows XP en Windows Vista Ultimate geld dat de onderstaande tip is uit te voeren middels het Groepsbeleid. Echter heb je bijvoorbeeld Windows Vista Home Premium dan kun je gebruik maken van het registerbestand onder aan deze pagina. Om dit nu in te stellen middels het groepsbeleid ga naar Start en klik op Alle Programma's en kies onder Bureau-accessoires voor Uitvoeren. Typ hier gpedit.msc en een nieuw venster opent. Navigeer nu onder "Computerconfiguratie" naar Beheersjablonen en klik daarna op Windows Onderdelen en kies daaronder voor Windows Update.

Automatisch herstarten na installatie updates voorkomen

Aan de rechterkant verschijnen dan een aantal opties, zoek hier de regel op "Niet automatisch opnieuw opstarten na automatisch-update installaties" en dubbelklik hierop. In het venster dat opent klik dan op "Ingeschakeld" en daarna op OK. Vanaf nu wordt er niet meer automatisch herstart maar wordt de installatie van de updates voltooid na herstart.

Automatisch herstarten na installatie updates voorkomen

Eventueel is hetzelfde te bereiken via het register, dit is snel door te voeren door onderstaand register bestand te downloaden en uit te voeren, deze is ook toepasbaar op Windows XP.