Windows Vista - Afsluit/Afmelden/Herstarten snelkoppelingen maken op het bureaublad


Om sneller te kunnen afsluiten of af te melden kan het handig zijn om iconen op je bureaublad of in je taakbalk te plaatsen waarmee je dit snel kunt doen. Door dan te dubbelklikken op een snelkoppeling sluit de PC dan direct af zonder dat je dit hoeft te doen via het Start menu.

Om dit nu te maken doe je het volgende, klik ergens met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies de optie uit het menu, Nieuws >> Snelkoppeling en er opent een venster. In het venster wat opent wordt gevraagd om het pad in te vullen van de snelkoppeling. Op dit punt vul je in welke actie je wilt geven aan de snelkoppeling.

Om het eenvoudig te maken zijn de vier iconen, Afsluit/Afmelden/Herstarten en Vergrendelen te downloaden als zipbestand via onderstaande link. Hieronder wordt nog verder beschreven wat je moet doen als je het handmatig wilt uitvoeren..Aanvullend voor het bovenstaande en onderstaande verhaal is er ook een gadget beschikbaar voor de Sidebar van Windows Vista. Met deze gadget plaatst heb je eveneens de mogelijk om onder andere snel af te sluiten en te herstarten. De gadget vind je hier.

Acties zijn dus afmelden, afsluiten herstarten en vergrendelen. Vul in het scherm 1 van de gewenste paden gekoppeld aan een actie. Wil je alle vier de iconen maken herhaal je deze stappen en vul je een ander pad in. Hieronder de paden per actie.

Afsluiten

shutdown.exe -s -t 00


Herstarten

shutdown.exe -r -t 00


Afmelden

shutdown.exe -l -t 00


Standby

rundll32.exe powrprof.dll,setSuspendState sleep


Vergrendelen

rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation


Afsluit/Afmelden/Herstarten snelkoppelingen maken op het bureaublad

Daarna klik je op Volgende onderaan, in het scherm wat volgt vul je dan de naam in van de snelkoppeling zoals je die ziet op het bureaublad, dit is geheel naar wens. Klik dan op voltooien en de snelkoppeling is gemaakt en staat op het bureaublad. Testen uiteraard doe je door er op te dubbelklikken.

Alleen is er nu nog geen icoon aan toegevoegd en zie je het standaard snelkoppeling icoon. Klik met de rechtermuisknop op het icoon en kies Eigenschappen. In het scherm wat opent kies onder "Ander pictogram".

Afsluit/Afmelden/Herstarten snelkoppelingen maken op het bureaublad

Dan zal er de melding volgen "Er zijn geen pictogrammen beschikbaar in het bestand %SystemRoot%\System32\shutdown.exe. Kies een pictogram in de lijst of geef een ander bestand op.". Klik op OK en een scherm met standaardiconen volgt, kies hier een icoon uit door erop te klikken en klik daarna op de knop OK en daarna nogmaals OK.

Afsluit/Afmelden/Herstarten snelkoppelingen maken op het bureaublad

Overigens kun je ook een tijd bepalen totdat de PC afsluit, deze eigenschap geef je dan mee aan de snelkoppeling. In plaatst van dat je gebruikt "shutdown.exe -s -t 00" vul je dan "shutdown.exe -s -t 60" in. 60 staat dan voor het aantal seconden dat de PC gaat afsluiten nadat je op de knop hebt gedrukt.