Windows Vista - Administrator account terughalen / activeren


In Windows Vista zie je standaard niet het administrator account en is deze ook niet direct zo makkelijk te openen als in Windows XP Proffesional. Maar het administrator account is dus in Windows Vista wel degelijk aanwezig maar is standaard dus uitgeschakeld.

Het administrator account heeft net als de gebruiker die is ingesteld tijdens de installatie van Vista alle rechten maar het grote verschil is dat het Administrator account nergens toestemmingen (UAC) voor hoeft te geven en geen bevestigingsmeldingen krijgt voor het installeren van programma's, openen van opties en het installeren van drivers. Alleen als je upgrade van Windows XP, waarin in XP het enigste account de Administrator is dan zul je in Vista dit account wel zien.

Om nu het account te activeren volg de stappen hieronder.

Ga naar Start >> Alle programma's >> Bureau-accessoires en klik je met de rechtermuisknop op Opdrachtprompt. Kies dan de optie "Als administrator uitvoeren" en de opdrachtprompt opent in Windows\System32.

Administrator account terughalen / activeren

Type hier dan om het account te activeren de onderstaande regel en druk op Enter.

net user administrator /active:yes


Wil je later het account weer uitschakelen wat ook kan, volg dan weer bovenstaande stappen en vervang in de regel hierboven op het eind "yes" voor "no"

Administrator account terughalen / activeren

Als je je dan nu afmeld vanuit je eigen account of de PC herstart zal in het welkomstscherm van Vista een gebruiker erbij zijn gekomen en dat is dus de Administrator. Het account heeft standaard geen wachtwoord, het is hierbij dus wel direct aan te raden om na het inloggen als administrator hier een wachtwoord voor in te voeren.

Administrator account terughalen / activeren